"Виножито" с листа от 25 кандидати

в-к "Македония", брой 25, 23 юни 1999 г.

Организацията на македонското малцинство в Гърция "Виножито" на проведените на 13 юни т.г. избори за Европейски парламент представи листа от 15 свои кандидати. Само един от кандидатите в листата е член на Фламандската партия "Волис юнион". Другите са членове на "Виножито". Тази листа е част от листата за малцинствени права на кандидати на Демократическата партия на народите на Европа - Европейски свободен съюз, който поддържа "Виножито".

Изборите за Европейски парламент се организират на пет години и за първи път "Виножито" се явява самостоятелно заедно с още 42 по-малки и по-големи политически партии. За първи път на "Виножито" е обещана и предизборна агитация от 10 минути по националната телевизия и по някои радиостанции в Солун.

Възможността за участие на "Виножито" на тазгодишните избори за Европарламента е резултат от успешното посещение на двама нейни членове - Никос Калинис и Павлос Воскопулос, в Брюксел, където те присъстваха на конференцията на Демократическата партия на народите на Европа - Европейски свободен съюз, състояла се на 8 и 9 април т.г. Тяхното свободно участие във всички дискусии даде възможност те да поставят и въпроса за членството на "Виножито" в тази европейска партия. В продължение на една година от 24 април т.г. "Виножито" ще бъде наблюдател, след което автоматично става член на Съюза на регионалните политически партии под име Европейски свободен съюз.

[Back]