97 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Още от ранните часове на 30 юли местността Предела, едно от най живописните кьтчета на България, започна да се изпълва с народ.Знамена на България и на ВМРО изпъстряха околността. До официалното откриване много хиляди българи от всички краища на родината се събраха, за да почетат паметта на героите, дали живота си по време на Илинденско-Преображенското въстание. На националния събор по случай 97 години от въстанието, организиран от ВМРО и общините Банско и Разлог, дойдоха лидерите и членовете на Организацията, депутати, общественици, обикновени граждани.

Специален гост беше президентът на Републиката г-н Петър Стоянов, който още с пристигането си беше наобиколен от граждани и журналисти. Президентът отдели по минутка на всеки един, но на репортерите, които го обсипваха с въпроси за скандала с „бръмбарите", отговори кратко: „Тук съм заради празника. В момента Илинден е много по-важен от подслушвателните устройства." Държавният глава раздаде автографи върху песнопойката на ансамбъл „Гоце Делчев" „Сите българи заедно" и се снима с присъстващите за спомен. Г-н Стоянов дипломатично отклони темата и прошепна нещо на ухото на македонския българин Драги Галев от Велес, които постави вьпроса, защо страната ни не прави много за поддържането на бьлгарщината в Р Македония.

Официалното откриване беше направено от кмета на Разлог г-н Любен Патарски, а приветствия произнесоха президентът и лидерът на ВМРО Кр. Каракачанов. Каузата на илинденци не е останала забравена, тяхната кръв не е пролята напразно. Като наследници на тяхното дело ние трябва да влезем в ЕС като един гбрд и достоен народ, каза г-н Каракачанов. Ораторите бяха прекъсвани от овации и възгласи "Бьлгария" и „ВМРО".
От официално поканените депутати от всички политически сили присъстваха само представители на СДС. „Очевидно за БСП партийното им събиране е по-важно от едно национално честване", беше коментарът на Борис Ячев, член на ръководството на ВМРО.

Времето беше благосклонно към участниците в събора. Облачно и мрачно сутринта, небето постепенно се изясни и сльнцето огря планинските склонове и поляната. Въпреки известни проблеми с озвучаването богатата фолклорна програма повдигна настроението на присъстващите. Ирена Чакьрова и Йордан Бърдаров от Банско, детските ансамбли „Разложенци" и „Детска китка", мъжкиятфолклорен състав от Добринище, ансамбъл „ГоцеДелчев", прочутите изпълнители на македонски песни Володя Стоянов и Костадин Гугов и много други получиха заслужени аплодисменти от публиката.
Извън официалната програма се изявяваха и местни оркестри, които свиреха по поръчка из околните заведения. На събор като на събор - шарени сергии, стрелбища, въртележки, цвърчащи скари. Въпреки солените цени, които постреснаха присъстващите, бирата и кебапчетата се харчеха в индустриални количества. Хора се извиваха из поляните, хората се веселяха и като че ли бяха забравили нерадостното си всекидневие. До късния следобед песни огласяха околността.

Въпреки предварителната информация този път празникът мина без провокация от страна на самозваните „патриоти" от ОМО ,,Илинден". Всьщност това си е в реда на нещата, дай, Боже, в бъдеще все по-малко да чуваме за тях, коментираха хората. Организаторите на събора си пожелаха всяка следваща година честванията да са все по-внушителни, да събират все повече хора, които в този ден да се чувстват горди, че са българи.
Националният събор Предела'2000, организиран от ВМРО, ще остави завинаги приятен спомен у всички, които на този ден се събраха, за да почетат паметта на илинденските герои.

 • Най-ценният принос в историята на България
  Из приветствието на Президента Петър Стоянов
 • Петър Стоянов възхвали подвига на Илинденско - Преображенските въстаници
  взето от http://www.news.bg

    
     
    
     


  [Начало]