Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област. Сборник исторически документи

Галина Христова (прев.)

 

ВМЕСТО УВОД

 

 

Драги читатели,

 

С тази книга издателство „Сексагинта Приета“ - Русе, прави своя дебют пред читателската публика.

 

Имаме доброто намерение в една поредица от книги да предложим противоречиви истини от българската история. Книгите от по-далечно или близко минало ще предоставим на читателите в оригинал, както са написани от своите автори, внасяйки само промени, продиктувани единствено от правописната реформа, извършена у нас през 1945 година. Като си поставяме основната задача: пълно съхраняване на автентичния авторов стил без редакторска намеса, ние ще запазим за читателя същата инфраструктура, която е характерна за произведението.

 

Издателството изпълнява професионално задължение, в което няма ни най-малка тенденция за толериране на отделни позиции. Ще се радваме, ако е успешен стремежът ни да доведем до знанието ви малко известни, но в повечето случаи противоречиви обстоятелства в историята ни. Противоречивост, която се засилва от факта, че противостоящите мнения, с подчертан политически оттенък, ги обявяват за безапелационни истини. За нас като издатели пристрастията са чужди, поради което не коментираме, не анализираме, нито пък прогнозираме, а само информираме.

 

Предлаганата книга „Окупационен фонд, основан за създаване на руско-дунавска област“ е издадена за първи път преди 100 години. Документите са на руски език. За улеснение на читателската аудитория ги преведохме на български.

 

 

II

 

Издателството ни неотменно ще се стреми да поддържа своя линия и стил, наложен единствено от читателските изисквания, а именно: да не бъдем конюнктурни, да не търсим евтини сензации, да не поставяме меркантилното на преден план.

 

В скоро време ще ви предложим други, не по-малко интересни четива. Верни на издателската тайна, заглавията ще премълчим, но бъдете сигурни в нашия селективен подход.

 

А докато очаквате новото заглавие, което ще ви предложим, ние ви пожелаваме приятни часове с предлаганото интересно четиво.

 

Ив. Калов

 

[Next]

[Back to Index]