ИВАН МИХАЙЛОВ, „МАКЕДОНСКА ТРИБУНА":
Македонското Освободително Дело и Преврата от 19 Май 1934 Година
 

Кой е тероризирал емиграцията

Втръснало се е на македонската емиграция да чете и да слуша от клеветници, че с пистолети е била държана в „строй" от ръководителите на македонското освободително движение. Следвало би да се очаква, след като клеветниците взеха властта на 19 май, че македонската емиграция ще ликува от възторг при „освобождението си" след тая позорна дата.

Какво изясниха събитията? - Ние знаехме, къде е македонската емиграция в България. Преди преврата от 19 май десетки конгреси се състояха на различни македонски легални организации, при абсолютна свобода на разисквания. Цялото време емиграцията се показа единна политически и организационно. Само звенарите, „протогеровистите" и комунистите крещяха, несмущавани от никого, че парабелите на ВМРО водели емиграцията.

След 19 май парабелите, които никой път не са играли роля в политическото съзнание на македонската емиграция, бяха конфискувани от звенарската власт; видни деятели бяха арестувани и интернирвани, включително и законно установените ръководства на легалните македонски организации. Цялата държавна сила беше насочена срещу целокупната македонска емиграция, за да признае и поддържа назначения от полицията „македонски национален комитет". И при все това той бе напълно отречен.

Ако парабелите могат да властвуват над съзнанието на хората, защо звенарите с цялата своя жандармерия, войска и други свои „сили на принудата" не успяха да спечелят на своя страна и за своята политика македонската емиграция?

Македонската емиграция и днес е подредена зад своето политическо верую и зад своите законно установени ръководства, макар и да са разпръснати, защото тя може да следва само такива водачи, които я водят на борба срещу поробителите на Македония, за постигане на нейното освобождение.

Вярно е, че терор се упражни над македонската емиграция, но тоя терор го упражниха звенарите с техните ортаци „протогеровистите" и преди 19 май - с убийства, а след тази дата - с разтуряне на законно установени ръководства, арести, побоища, интернирвания.

Но въпреки всичко, и след 19 май изселниците от Македония останаха верни на своята родина.

* * *

Предложение за анкетна комисия

Много лъжи, кал, изопачавания на истината относно македонските работи се разпространиха в България от враговете на българщината. Може би и някои добри българи са повлияни от тези нечестиви проповеди.

Македонците са готови за всяка своя акция, за всяка своя изказана мисъл, за всяка отправена им критика да отговарят пред една комисия от няколко души, всепризнати, честни, видни българи, в която да са представени: Българската академия на науките, българската църква, учителството, журналистическото дружество, адвокатския съюз, писателите, българската армия, македонската емиграция.

Готови ли са клеветниците на македонското дело да отговарят пред такава комисия на всички въпроси, които биха им били поставени?

Там интимно би могло доста неща да се изяснят, за да изпъкне ролята на българските врагове. Но поставяме едно условие: тая комисия да излезе публично със своето заключение пред обществото.

С пълно право можем да отправим позив към ония свободни българи, които са заблудени:

Свестете се докато е време! Отворете си очите! Много стана вече. Боим се да не се изчерпи и македонското дълго търпение. Не създавайте повече омерзение в македонската душа.

Вие забравяте Македония, но знайте, че не ще мине много време и сърбите ще започнат да говорят за „югославяни" в България. Ще почнат, може би, и ноти да дават в тяхна защита, макар и България да не посмя да даде нито една нота в защита на потиснатия си македонски брат. Пораженството в България ще роди в нейна територия югославяни и сърби и ще отвори на сърбите пътя за нови завоевания на български земи.

[Previous]
[Back to Index]