ДОКУМЕНТИ ЗА ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА НА Д-Р ХРИСТО ТАТАРЧЕВ

№9

Съобщение на в. Право за приета резолюция на събрание на столичните лекари в защита на арестувания от гръцката полиция д-р Хр. Татарчев.

София, 4 октомври 1902 г.

- Решение на софийските лекари. Столичните лекари, в общото събрание на 30-и м. септ[ември] по повод арестуването на д-р Татарчева в Атина, взели са следното решение: ;

1) Високо и с възмущение протестират против неокачествените постъпки на гръцките власти и гръцката преса, които, със свещеното име на правосъдието, се домогват с фалшиви засвидетелствувания да очернят едно лице, което е изпълнилодобросъвестно своя дълг, да измъчат и унищожат мъченика — човек, който току-що е свалил тежките вериги от врата, краката и ръцете си; 2) Молиме българското правителство да се застъпи най-енергически и настойчиво да употреби всички средства, които са нужни за по-скорошното освобождение на нашия другар от гръцката тъмница; 3) Апелираме към българското общество и го каним да се присъедини към нас и подкрепи правителството ни във всичките му начинания за освобождението на д-р Татарчева; 4) Обръщаме се към европейския печат и го молим да осветли общественото мнение, че писаното в гръцките вестници по адреса на д-р Татарчев, е клевета и плод на краен шовинизъм и 5) Молим декана на Медицинския факултет в Берлин да укаже своята морална помощ на своя бивш възпитаник в сегашното му плачевно положение.

В. Право, Орган на Македоно-Одринските интереси, г. П, бр. 33 (41). С., 4 октомври 1902, с. 4.

[Previous] [Next]
[Back to Index]