Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
98
24 декември 1941 г.
 

В. Червенков

* * *

Берлинското радио съобщава за новата жертва на хитлеровото поражение в Русия — смяната на главнокомандуващия на германските войски генерал-фелдмаршал фон Браухич.

С нарочна заповед от 20 декември тази година Хитлер е назначил за ръководител на всички германски въоръжени сили ... себе си.

Смяната на маршал Браухич означава признание на краха на хитлеровата стратегия, на банкрутството на самия Хитлер като “фюрер” на германската армия. И тоя крах дойде да признае не някой друг, а сам Хитлер. Той се ухитрява в издадената от него заповед сам да опровергае дебелите лъжи, които хитлеристите разпространяваха за войната на Източния фронт.

Оказа се, “че с настъпването на зимата и в процеса на преустройството на операциите трябва да се приведе армията на позиционно положение”. Но това е принудено и жестоко за хитлеристите признание на поражението, което те претърпяха в боевете за Москва — главния обект на тяхното генерално настъпление на Източния фронт.

Оказа се по-нататък, че е необходимо “фанатически и упорито да се удържа до пролетта” онова, което хитлеристите успяха досега да заграбят (— слушайте, слушайте! —) “с цената на най-тежки жертви”. Но това е принудено и жестоко за хитлеристите признание, че обявяваната толкова пъти от Хитлер за унищожена

383

Червена армия не само съществува, не само разполага с грамадни и с великолепен дух сили, но и настъпва, гони немците по най-важните посоки на фронта, нанася им неимоверно големи загуби и не им дава възможност да се окопитят и да се зарият в земята. В същото време Хитлер не може вече да крие, че неговата армия до пролетта не е в състояние да премине в настъпателни действия на Източния фронт, понеже всичките й военни планове там са напълно разстроени от Червената армия, а големите загуби на хора и военни материали заплашват да се превърнат в катастрофа за Хитлер.

Оказа се след това, че германският войник трябвало да служи за пример на хитлеристките съюзници. Но това е принудено и жестоко за хитлеристите признание, че прехвалената дисциплина на германската армия е поколебана в основата си, че настъпателният порив на хитле ристките орди е притъпен, че в редовете на германската армия се вселява униние, неверие в победата. Хитлер се опитва да утешава германския народ с предстоящото пролетно настъпление на Източния фронт. Освен това, оберразбойникът обявява и за началото на други негови военни авантюри.

Но, първо, до пролетните военни действия има още няколко месеца. Още не е известно с какво ще разполага Хитлер напролет, т. е. какво ще остане от неговата подгонена вече и преследвана по петите от Червената армия грабителска паплач. Второ, напролет силите и възможностите на Червената армия ще бъдат несъмнено много по-големи отколкото днешните.Трето, готвените нови военни авантюри на Хитлер показват само отчаяното положение, в което той е изпаднал.

Хитлеризмът е вече изпаднал в задънена улица. Цял свят днес вижда резултатите от самонадеяната и. глупава хитлеристка политика на война и вероломно нападение срещу непобедимия Съветски съюз.

Хитлер вдига кръвясалите си очи с молба към бога да му подари победа. Отвратителен и жалък фокусник! До вчера се тупаше в гърдите, че победата му е вече в ръцете, че така нареченият “нов ред” е вече в кърпа вързан, а днес, поставен на тясно, коленичи да моли милост от всевишния!...

384

Наистина зрелище само за боговете.

Със смяната на фон Браухич Хитлер се опитва да скрие своя собствен фалит, като назначава себе си за главнокомандуващ на германските войски. Но тая маневра не ще измами никого. Катастрофата, към която стремглаво отива Германия, е неизбежно последствие именно от хитлеристката разбойническа диктатура, въплъщение на която е сам Хитлер.

Това е логическото заключение, което вече почва да се създава и сред германския народ.

И ето, тъкмо сега, при наличието на явните симптоми на приближаващия се крах на хитлеристка Германия, предателите от царборисовата шайка тикат нашата страна в пропастта заедно с Германия.

Заявлението на Хитлер за готвените от него нови военни авантюри хвърлят изобилна светлина върху военните приготовления у нас.

Настанал е часът на решителната всенародна борба за спасението на България от явна гибел.


[Previous] [Next]
[Back to Index]