Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
97.
23 декември 1941 г.


В. Червенков

ЗА ВСЕНАРОДНА БОРБА С ПРЕДАТЕЛСТВОТО

Гнусното предателство към нашите най-жизнени национални интереси днешните наши управници вършат под шума на лицемерните и бомбастични слова за ... националните интереси на България. Но словата на понемчените управници у нас никого не бива да заблуждават. Не по думите съди нашият народ за днешната управническа шайка, а по нейните дела.

Делата на царборисовата камарила са една верига от престъпления към днешните и бъдещи интереси на нашия народ. Тая камарила доведе германците у нас и постепенно предава в техни ръце нашата страна.

Нашите производители, селяните, са подложени от правителството на пладнешки грабеж. Къде отиват техните произведения, които се задигат от реквизиционните комисии? Правителството лъже, че храните отивали за нуждите на градското население. Тъкмо откато започнаха да работят реквизиционните комисии по селата, хлябната дажба в градовете биде намалена. Храните на селяните чрез Храноизноса се премъкват от правителството в Германия. Ние трябва да гладуваме, за да ядат германците — такива са делата на сегашните продажни управници.

Нашите железници са в ръцете на германците. Германците се разпореждат с нашите пристанища. Във Варна и Бургас всички българи, даже българските войници и офицери се намират под надзора на германските военно-морски власти и на гестапо. Правителството мълчи

378

за престрелката между германските войници и наши патриоти във Варна. То мълчи за убитите петима гер мански войници недалече от София. Народното негодувание срещу ненавижданите германски “съюзници”, които все повече се настаняват у нас като фактически господари, расте.

Нашата полиция се намира изцяло под контролата на гестапо. В дирекцията на полицията седи представител на германското гестапо. А нашата полиция по волята на Берлин създава свои шпионски пипала и в армията. Германците не доверяват на нашите офицери и с помощта на своите български копои ги поставят под надзор. Има ли по голяма обида и гавра с патриотизма на нашето офицерство? За каква независимост на България след това може да става дума?

Пограничните с Турция райони са предадени в пълна власт на германците. В Свиленград и Пловдив през последните дни са надошли много германски военни техници. Под ръководството на германски специалисти се правят нови летища, военни складове, ремонтират се мостове и шосета, разширяват се тунели. Какво означават тия военни приготовления под ръководството на германските военни власти? Къде тикат страната ни продалите се на германците наши управници?

Пред нашия народ е зинала страшна пропаст. Народните врагове и предатели са запретнали ръкави да го тикнат в тая пропаст. Повече от всякога трябва да се засили у нас всенародното движение за освобождението на страната от германските насилници и техните български агенти.


В. Червенков

ФАКТИТЕ

Продължаваме списъка на фактите, за които у нас се говори, но за които е забранено да се пише.

У нас се говори, че на намиращите се във Варна и Бургас кораби е заповядано да бъдат в пълна готовност за отплаване. Народът се пита: за къде се канят да отплават тия кораби? Известно е, че на Черно море България не граничи нито с Англия, нито с Америка?

379

Че във Варна тия дни са пристигнали няколко румънски търговски параходи, натоварени с въоръжение. Народът се пита: чие е това въоръжение и за какви цели се докарва във Варна?

Че германските войници купуват у нас пръстени, часовници, фотографически апарати и бинокли, които в Германия не могат да се доставят, макар че се произвеждат там. Германските войници продават бензин и гумени шини, които крадат от германските войскови части. Народът казва, че тия факти показват, от една страна, растящата немотия в хитлеристка Германия, а, от друга страна, започналото се разложение на германската армия.

Че бившият цар Фердинанд се канел да се върне в България. Народът казва: значи, за третата национална катастрофа на България иде и старият погромаджия Фердинанд.

Че тия дни се завърши постройката на телефонната линия София —Свиленград; че тая линия е предназначена само за нуждите на германското военно командуване. Народът казва, че тая телефонна линия е едно от многото доказателства за авантюристичните намерения на германците и техните агенти у нас, на Близкия изток.

Че германските моряци у нас наброяват повече от 4 хиляди, че само през последната седмица във Варна са пристигнали още 150 моряци. Народът пита: Какво търсят? Защо дохождат у нас германските моряци? Ясно е, че германските моряци у нас са също така едно от многобройните доказателства за авантюристичните намерения на хитлеристите и техните агенти у нас, на Близкия изток.

Че у нас в скоро време се очаква всеобща мобилизация и хвърлянето на страната във военната аванюра за целите на Хитлер. Народът казва: дошъл е крайният час да спасим страната от катастрофа. Трябва да вземем метлата и да изметем завинаги понемчения боклук от България.

380

 

В. Червенков

ЗА СТАЛИН

Радиостанциите от всички демократически и борещи се против хитлеризма страни оная вечер посветиха възторжени предавания в чест на вожда на съветските на роди и вожда на славната Червена армия — Йосиф Висарионович Сталин — по случай неговия рожден ден.

От Ню Йорк и Мексико, от Лондон и Бомбай, от Сидней и Чун Кинг — се носят чувства на възхищение пред непоколебимото, далновидно и мъжествено ръководство на Сталин в исполинската борба на съветските народи и тяхната Червена армия срещу хитлеристките грабителски орди. Имего на Сталин за многобройните свободолюбиви народи по цялото земно кълбо днес е символ на неугасимата воля за борба срещу хитлеристката тиргния, на неминуемата и светла победа на свободата и напредъка над хитлеристкия мрак и варварство.

Нзшият народ също така с чувство на искрена признателност се присъединява към възхищенията и благопожеланията по адрес на великия вожд на Съветския съюз. Не така отдавна Съветският съюз протегна братска ръка към България, като й предложи да сключи пакт за дружба и взаимна помощ. Тоя пакт щеше да ни избави от националния позор, който лепна върху България царборисовата шайка, като я превърна в хитлеров жандарм на Балканите. Тоя пакт щеше да ни избави от опасността да бъдем тикнати в пропастта, в която сега германските агенти у нас ни тикат.

Но протегнатата братска ръка на Съветския съюз беше отклонена от днешните наши продажни управници. Въпреки всичко обаче нашият народ си остава дълбоко признателен към съветското правителство и неговия ръководител — Сталин.

Нашият народ приветствува в лицето на Сталин мъжествените и непобедими наши братя в Русия, които

381

днес са преминали в решително контранастъпление по целия фронт и преследват омразните хитлеристки орди, като им не дават нито минута покой.

Сегашните славни победи на Червената армия са ново могъщо свидетелство за силата на стратегическия и пълководчески гений на Сталин.


[Previous] [Next]
[Back to Index]