Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
95
21 декември 1941 г.
 

В. Червенков

*  *  *

Все по-често започват да дохождат до нас известията за отказване на наши войници и даже отделни войскови части да воюват срещу югославските партизани, които водят борба на живот и на смърт срещу хитлеристките грабители в Югославия.

Продажните наши управници се боят като дявола от тамян да не би някак си тия съобщения да проникнат широко между народа. Затова те прилагат всички усилия да крият истинското настроение на изпратените в Югославия да вършат ролята на хитлеристки жандари наши полкове. Но народът узнава, въпреки всичко, за това настроение.

Нашите войници питат — защо са изпратени да стрелят срещу югославските партизани, които се борят за своята свобода, които искат да освободят земята си от германските насилници?

Нашите войници, изпратени в Югославия, не желаят да стрелят по своите братя. Зачестяват случаите на побратимяването между нашите войници и сръбските партизани. Това е правилният път. Спасението на балканските народи е в единната и обща борба против техния общ враг — хитлеристка Германия.

Братя войници! Следвайте примера на тия, които се братимят с югославските партизани! Не стреляйте срещу нашите сръбски братя! Братоубийствената война, която разпалват нашите управници, е само в интереса на гер-

369

манците. Нашият народ иска да живее в мир и братство с югославските народи.

Офицери! Подофицери! Не оставяйте да бъде опозорявано българското име, а нашата армия превърната в просто и безволно оръдие на чуждите агенти!

Съдбоносни дни живеем — не оставяйте армията да бъде превърната в оръдие на най-голямото и черно пре дателстао, което върши сега управническата шайка у нас.


[Previous] [Next]
[Back to Index]