Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
94
21 декември 1941 г.
 

В. Червенков

НАШИЯТ НАРОД СЕ БОРИ

Недоволството на народа против целокупната вътрешна и външна предателска политика на царборисовата понемчена шайка се разраства по цялата страна. Няма такъв обществен слой у нас, който да не изпитва истинска тревога за съдбините на страната ни, особено от 13 декември тази година насам. Трудещите се маси по градове и села започват все повече да се раздвижват, да изказват открито своя протест и своята омраза към хитлеристките управници, които продадоха България на германците. Баснословната скъпотия, спекулацията с предметите от първа необходимост, недояждането заплашват грамадната част от нашия народ с неизброими и тежки бедствия. Нашите производители са подложени на формен обир, техните произведения насилствено се задигат. Цели влакове денонощно изнасят нашите храни в Германия.

Работници, занаятчии, селяни, бедни и заможни, всички се убеждават все по-нагледно, че царборисовата управническа шайка тика страната към явна и непоправима катастрофа. Поради това се и надига в страната всенародно възмущение против тая шайка. Правителството бърза да прилага свирепи наказателни мерки. Съдилищата трескаво работят. Последните жестоки присъди в София, в Пловдив и в другите градове срещу разпространителите на противоправителствени позиви и протести показват страха на немските агенти пред надигащото се народно движение. Жестоките присъди, преследванията, зверските изтезания обаче няма да спрат това движение. То ще се разраства и ще се шири,

367

докато могъщите негови вълни не залеят и не удавят завинаги престъпната царборисова шайка от германски агенти.

Родолюбци! Честни и доблестни синове и дъщери на нашия народ! Дерзайте! Смело дръжте знамето на България! Смело следвайте заветите на Левски и Ботев! Неизбежните жертви на народната борба за истинска национална, българска политика на освобождение от хитлеристките насилници и техните български агенти ще бъдат неизмеримо по-малки от ония жертви, ужаси, позорни страдания и черно робство, което носи за нашия народ предателството на царборисовата шайка.


[Previous] [Next]
[Back to Index]