Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
93.
20 декември 1941 г.


В. Червенков

*  *  *

Работници! Работнички! Хора на труда! Правителствената шайка тика страната в зловеща пропаст. Тя е заложила пред Хитлер народната кръв.

Спомнете си двете големи национални катастрофи в миналото. Спомнете си: тогава безумни и късогледи управници на два пъти опропастяваха България и освен реки от кърви, сълзи, планини от трупове, стотици хиляди осакатени, вдовици и сираци — нищо друго не постигнахме.

Историята се повтаря. Но сега катастрофата ще бъде неизмеримо по-страшна.

Спомнете си борбата срещу войната на по-старото работнишко поколение. Тая борба е една от най светлите страници в историята на работничеството у нас.

Събирайте силите си, сплотявайте се срещу предателската правителствена шайка! Обединявайте се с целия наш народ на единна, обща — без разлика на социално положение — борба за спасението на нашата родина от хитлеристките насилници и техните български агенти!


В. Червенков

ХИТЛЕРИСТКОТО ЗЛОДЕЯНИЕ В ЯСНА ПОЛЯНА

Вчера ние чухме съобщението, предавано от Московското радио, за новото чудовищно злодеяние на хитлеристките мракобеси и варвари. Тия мерзавци не само разрушили музея на великия писател Лев Толстой, не

365

само подхвърлили на зверско разхищение всички експонати, не само изпочупили всички шкафове с архивните материали на гениалния автор на “Война и Мир”, не срмо изгорили всички лични неща на Толстой, не само строшили оралото, с което на времето е орал Толстой, но — верни на своята низкопробна и извратена, демонска природа — те покрили стените на музея с порнографски рисунки, превърнали знаменитата стая със сводовете, дето се е създавала “Война и мир”, в мръсен обор. В стаите на великия писател хитлеристките диваци направили обущарница. Освен това на 14 декември фашистките мерзавци, отстъпвайки от Ясна поляна, мъчейки се да скрият следите на своите гаври над най-великия културно-исторически паметник, подпалили къщата на Толстой. Благодарение на усилията на служителите в музея, пожарът е бил ликвидиран. Изгорели са обаче стаята, дето се е помещавала библиотеката, и спалнята на Лев Николаевич Толстой.

Много от учениците на Толстой — колхозници и колхознички — са били разстреляни и обесени от германците.

Ето какви са “подвизите” на кървавите хитлеристки варвари. И у нас се търпят още продажните и презрени маскари от лагера на правителствените писачи, които имат дързостта да бръщолевят за хитлеристките хуни като носители на “културата”...

Кръвта замръзва в жилите пред вида на кървавата и мракобесническа “култура” на хитлеристите.

Но съветският народ с лихва ще отмъсти на хитлеристката человеконенавистническа паплач за всички нейни злодеяния.


[Previous] [Next]
[Back to Index]