Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
89.
16 декември 1941 г.


В. Червенков

ГАВРАТА НА ФИЛОВ НАД НАРОДА

Презреният храненик на Хитлер и ибрикчия на цар Борис — Богдан Филов, има наглото дебелоочие да намеси името на нашия народ в предателските и катастрофални за народа сделки на правителството с Берлин. Филов с безсрамието на закоравял родоотстъпник приписа обявяването на войната срещу Америка и Англия като дело на нашия народ, като негово желание. Нашият народ бил уж заявил, че още веднаж си оставал верен на дадената дума в Берлин.

Тая неокачествима по своя цинизъм гавра над истинската воля и над истинските чувства на народа предизвика дълбоко и силно възмущение във всички обществени слоеве у нас. Никаква дума за вярност към хитлеристките кръвопийци нашият народ никога не е давал, не може и няма да дава! Не може и няма да дава нашият народ дума за вярност към ония, които му копаят гроба, които го тикат да работи, да страда и да мре за чужди цели и интереси. Филовската шайка от продажни немски агенти, която заложи кръвта на българския народ, няма и не може да има абсолютно нищо общо с тоя народ.

Нашият народ не е обявявал война на Америка и Англия. Нашият народ чувствува симпатии към американския и английския демократически народи и вярва в тяхната победа.

Нашият народ ненавижда Хитлер и неговата кръвнишка паплач. Изкуствено наредените от правителството

349

манифестации никого не ще заблудят. А шайкаджийските провокации на фашистките безделници и копои пред зданието на съветската легация само издават истинските цели и намерения на немското котило у нас.

Авантюрата, в която царборисовци блъснаха страната, нашият народ по градовете и селата посрещна с нескривана тревога и със студенина, която не предвещава за царборисовци и филовци нищо хубаво.

Вие посяхте, господа, зли и страшни ветрове.

Вие ще жънете нечувани и невиждани бури.


В. Червенков

ХУЛИГАНСКАТА ПРОВОКАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

В деня, в който царборисовите юди от трибуната на Народното събрание с лакейско раболепие сложиха съдбините и кръвта на българския народ в скутовете на Хитлер, като обявиха война на Америка и Англия, една група правителствени шайкаджии, при съдействието на полицията, нападна съветската легация в София и изпотроши прозорците с открити антисъветски закани и крясъци.

Когато правителствените мерзавци чупеха прозорците на съветската легация, те разкриваха истинските замисли и намерения на царборисовската сбирщина от министри и депутати на немска служба.

Това обстоятелство у нас разбраха всички — до последната колиба. Възмущението между всички слоеве на народа от тая дръзка и гадна провокация е колосално.

Ние питаме тия, които изпратиха шепата мерзавци и нехранимайковци да провокират на улица Московска — кого вие провокирате? Срещу кого вие вдигате ръка? Защо хулиганите не са незабавно хвърлени в затвора и безпощадно наказани? Защо още правителството не излиза публично да поиска извинение от съветското правителство, като му съобщи за наказателните мерки, които то е предприело спрямо погромниците.

350

Отговорност за нападението срещу съветската легация носи правителството.

Още по-високо, още по-силно трябва да се понесе от единия до другия край на нашата страна: Долу престъпните ръце от братска Русия! Враговете на Русия са смъртни врагове и на нашия народ!


[Previous] [Next]
[Back to Index]