Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
88
15 декември 1941 г.
 

Георги Димитров

ИМА САМО ЕДНО ЕДИНСТВЕНО СРЕДСТВО ЗА СПАСЕНИЕ НА НАШИЯ НАРОД

С обявяването на война на Америка и Англия правителството на цар Борис показа още веднаж своята лакейска роля спрямо кървавия Хитлер и своята предателска политика спрямо интересите и бъдещето на нашия народ.

За хода на военните действия в Тихия океан войната на България против Америка и Англия няма и не може да има, разбира се, никакво практическо значение. Но тоя авантюристически акт на царборисовото правителство има извънредно важно практическо значение от гледището на положението и бъдещето на самата България. С тоя акт тя окончателно е вмъкната в престъпната разбойническа война на Хитлер и е превърната в оръдие на неговите грабителски планове.

Неминуемият разгром на хктлеристка Германия от могъщата антихитлеристка световна коалиция ще повлече със себе си в пропастта и България.

Обявяването на война на Америка и Англия има още по-непосредствено значение. След като Хитлер и неговите български агенти се убедиха, че е извънредно рисковано да изпратят нашата армия да воюва срещу Съветския съюз, те сега се опитват по околен път да използуват българската армия вече като воюваща за целите на хитлеристка Германия. Поражението на немците на юг и пълният крах на техните планове за настъпление към Кавказ през Ростов тикат Хитлер да търси други пътища.

347

Нашият народ се намира пред непосредствената опасност да пролива кръвта на стотици хиляди свои синове заради чужди цели, заради целите на хитлеристката банда, която граби и души своята собствена страна, както това тя прави с десетки други временно заграбени от нея страни.

Съществуването на България като самостоятелна страна е поставено на карта.

Има само едно единствено средство за спасението от гибелта на нашия народ и от катастрофата на нашата страна — това е всенародното движение, движението на армията и на народа против предателската политика на продалите се на Хитлер наши управници.

С всички сили, с всички средства трябва да не се допусне, щото с България, с нейната територия, с нейните храни и ресурси, с нейните въоръжени сили да се разпореждат хитлеристките банди.

С цената на всички възможни усилия и жертви трябва да се постигне провеждането на истинска национална, българска политика, насочена към освобождението на страната от германските насилници и техните български опашки.


[Previous] [Next]
[Back to Index]