Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
85
13 декември 1941 г.
 

В. Червенков

* * *

Филовската шайка днес окончателно предаде нашия народ в кървавите лапи на Хитлер. По заповед от Берлин царборисовата понемчена камарила въвлече нашата страна във войната. България е хвърлена в безумна и гибелна за нея авантюра. Денят 13 декември 1941 година ще влезе в българската история като черна дата на националния позор, на предателството и измяната на българските интереси.

Правителствената шайка в угода и за интересите на Хитлер днес обяви война на Североамериканските съединени щати и на Великобританската държава. Но нашият народ война на американския и английския народ не е обявявал и не желае да обявява. Нашият народ не изпитва никакви враждебни чувства към великите и благородни народи на Америка и Англия, които с нищо не заплашват нашата свобода и независимост, които днес се борят против хитлеристките кръвопийци и насилници.

Престъплението към настоящето и бъдещето на нашето отечество от страна на царборисовата родоотстъпническа глутница се извършва по прякото искане на Хитлер, за интересите на неговите нови хищнически скокове и кръвопролития.

Хитлеристките чакали и техните български оръдия знаят и чувствуват безпределната привързаност и обич на нашия народ към славните и доблестни руски братя и освободители; те се боят, поради това, направо да тикнат нашия народ срещу тях. Ето защо търсят околни пътища за използуването на нашата армия вече като воюваща за целите на хитлеристка Германия.

338

Авантюрата, в която днес хитлеристките юди у нас тласнаха нашата страна, преследва тая цел. Тая авантюра завинаги и без остатък изобличава царборисовата управническа сбирщина от парвенюта без род и чест, като оръдие и агентура на Хитлер, за кръвожадните и империалистически цели на когото тя заложи българската народна кръв и българските съдбини.

Нашата страна днес биде тикната в страшна неизмерима пропаст. Гибел чака нашата страна. Фаталната стъпка, против извършването на която ние непрекъснато предупреждавахме и биехме тревога, е извършена.

В тоя съдбоносен и върховен час ние изразяваме истинските чувства и мисли на нашия народ, като заявяваме високо неговата солидарност с народите на Америка и Великобритания в общата борба с кървавия хитлеризъм и с подлите съюзници от продажното котило на цар Борис и Филов.

Долу разбойническата противобългарска и противонародна шайка от хитлеристки лакеи у нас!

Да живее великият съюз на свободолюбивите и демократически народи и държави, които се борят с хитлеризма!

Да живее народната борба с всички средства за събаряне на хитлеристката управническа шайка в България, за освобождението на страната от германските насилници!


[Previous] [Next]
[Back to Index]