Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
83
11 декември 1941 г.
 

В. Червенков

ПРОТИВ ОКУПАЦИЯТА НА СРЪБСКИТЕ ЗЕМИ

Чуждите военни кръгове в Анкара, както предава кореспондентът на “Ню Йорк Таймс”, разполагали с достоверни сведения, че в началото на този месец Германия е поискала от правителствата и генералните щабове на Италия, Унгария, Румъния и България 15 добре въоръжени дивизии, за да бъдат изпратени в окупираните страни. Предвид на войната на Изток и поради това, че в Западната пустиня са били изпратени подкрепления, немците са били принудени да изтеглят войски от окупираните страни и по такъв начин грамадни райони в Полша, Норвегия, Дания, Белгия, Холандия и Чехословакия са се оказали оголени. Немците не желаят да изтеглят повече войски от Франция и те искат изпращането на по-значителни подкрепления в Сърбия, дето партизаните са започнали общо настъпление против окупаторите.

Сега става ясно защо и по чие нареждане наши полкове са изпратени в Сърбия, за да действуват против братския и свободолюбив сръбски народ.

Сега става ясно защо е и срещата между Хитлер и генерал Лукаш.

Нашата армия се въвлича в кървавата и позорна авантюра на Хитлер.

Нашата армия по заповед от Берлин се превръща в палач и жандарм на балканските народи.

Офицери, подофицери, войници! Не стреляйте срещу сръбските патриоти, които защищават своята свобода и

333

независимост! Не ставайте братоубийци! Братимете се със сръбските партизани!

Граждани, честни български родолюбци! Работници и селяни! Интелектуалци! Протестирайте против злодеянията на правителството! Искайте изтеглянето на нашите войски от окупираните земи на Югославия и Гърция!


[Previous] [Next]
[Back to Index]