Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
78
7 декември 1941 г.
 

В. Червенков

ОПЛЮЙТЕ ГИ И ГИ ГОНЕТЕ ОТ СЪБРАНИЯТА

Продажните и понемчени журналисти продължават да обикалят градовете и селата у нас и, по заповед на Берлин, да хулят и клеветят великия руски народ. Не изостават от тях и правителствените депутати и министри.

Попитайте тия безподобни хулители:

Ако германските грабители са някакви си “приятели” на руските селячи, както те пишат и бръщолевят, защо им отнемат земята, добитъка, хляба, дрехите, защо изгарят техните къщи, села и колхозите им?

Ако руските селяни посрещали германските орди едва ли не “със сълзи на очи”, както се разпъват да убеждават хитлеристките пропагандатори, защо в тила на германците руските селяни образуват грамаден брой чети и водят борба на живот и смърт срещу завоевателите? Немците сами бяха принудени да признаят във връзка с тяхното поражение при Ростов на Дон, че руското население масово въстава срещу тях.

Защо се крие истината за Съветска Русия, откато Германия вероломно я нападна? Какво писаха за Съветска Русия Марков, Асен Златаров? Какво говореше и пишеше за Съветска Русия Сотир Янев преди една година само? Какво пишеха за Съветска Русия нашите вестници, когато не бяха още напълно подчинени на Берлин? Защо сега не се предават във вестниците и по радиото съобщенията от Москва? Защо не се обнародват нотите на Съветското правителство? Защо се

314

крие нотата на Молотов за зверствата на хитлеристите над ранените и пленени червеноармейци?

Защо не оставите народа сам да съди за положението в Русия въз основа на съобщенията и сведенията от самата Русия? Значи, вие се боите от истината и затова криете руските съобщения и руските официални документи!

Платените хулители на братския и велик руски народ трябва не само да бъдат приковани на позорния стълб, дето е истинското им място, но и да бъдат оплювани и гонени като крастави магарета от всички места, на които биха се появили, за да реват срещу нашите освободители.


[Previous] [Next]
[Back to Index]