Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
71.
30 ноември 1941 г.


В. Червенков

УКРАИНСКИЯТ МИТИНГ

На 26 ноември тази година в Русия се е състоял митинг на представителите на украинския народ. Тоя митинг е бил ярък и пламенен израз на патриотизма и увереността на украинския народ в победата над хитлеристките разбойници.

В приетия от митинга позив украинските представители посочват кръвожадните стремежи на хитлеристка Германия да покори и изтреби славянските народи. Като чума фашистките орди са нахълтали в Украйна и със зверска злоба са се нахвърляли върху украинския и другите съветски народи. Те разрушават цветущи градове, села, колхози. Те убиват, изнасилват. Заставят децата насилствено да учат немски език, навсякъде насаждат своите вълчи обичаи, разрушават славянската култура. Неописуем терор цари във временно заетите украински области. В Киев са убити 52,000 украинци, евреи и руси. Така осъществява своята програма Хитлер, който иска да покори целия свят.

Но позивът подчертава, че съпротивата на поробените народи всеки ден расте. Близък е часът на освобождението на украинския народ. С вълнение цял свят е приковал очи към отбраната на Москва. Под стените на Москва в пух и прах се разбиват хитлеристките планове. Хитлер се е устремил към Москва. Хитлер трябва да си счупи главата там.

293

 

В. Червенков

ПЛИТКОУМИЕТО НА ФАШИСТКИТЕ ФАЛШИФИКАТОРИ

Народната пословица казва: когото бог поиска да накаже, най напред му вземе ума.

Хитлеристите, които въртят фашистката пропаганда, са загубили всяко чувство на комичното. Фабрикуваните от тях фалшификации поразяват със своята съвършено очевидна тъпост и плиткоумие. Така например след обнародването на нотата на Народния комисар на външните работи, Молотов за възмутителните зверства на германските власти спрямо съветските пленници, която изобличава германските фашистки мерзавци пред очите на цял свят, хитлеристките престъпници правят опити да намалят впечатлението, което произведе тоя правдив документ върху международното обществено мнение. Глупаво и бездарно като дребни джебчии те се опитват да се откачат. Тоя път те не са намерили нищо по-подходящо; отколкото да пуснат катс “опровергач” попадналия уж в германски плен “син на Молотов”. След като си подбират някакъв си купен от Гестапо нехранимайковец и джебчия, фашистките глупчовци обявяват тоя нехранимайковец за син на Молотов — Г. Молотов, и разиграват следната комедия: — омъкват тоя нехранимайковец най-напред при германските журналисти, пред които той започва да “опровергава” изложените в нотата на Молотов факти, т. е.: той започва да доказва, че черното е бяло, а бялото е черно и че хитлеристите не са зверове и людоедци, а — кротки агнета, След това пущат тоя хитлерист да произнесе неграмотна реч по радиото, която се намира в явно несъгласие с руския език. Така например, наместо руската дума железничари (железнодорожники), тоя тип казва “транспортовци” и т. н.

Но вършейки тая най-глупава шашарма, хитлеристките горгорбашии не са взели под внимание факта, че Молотов няма и не е имал син.

Колко на тясно се намира хитлеристката шайка, ако тя е принудена да прибягва до толкова недодялано мошеничество!

Непроходима тъпост и плиткоумие цари и в понемчения печат у нас, който сляпо преповтаря глупостите и фалшификациите на своите бездарни берлински господари.


[Previous] [Next]
[Back to Index]