Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
70.
29 ноември 1941 г.


Васил Коларов

ПОД БАЙРАКА НА ХИТЛЕР

Хитлеристките подлоги се хвалят, че едва ли не целият свят днес се обединил около пакта за борба против болшевизма. Тая очевидна и за децата лъжа е нужна, види се, за да се повдигне малко отпадналият дух на германския народ, па и на останалите васални на Хитлер държави, които вече силно се съмняват в победата на Хитлер. Така например унгарското радио съобщи, че към пакта се били присъединили 400 милиона души. Германското радио ги увеличи на 500 милиона. А италианското радио прибави още 300 милиона китайци. Най-накрай биде съобщено от Берлин, че имало още стотици милиони, които макар формално и да не били присъединени към пакта, но в душата си били за него. С една дума — почти целият свят се бил наредил уж под байрака на Хитлер против болшевизма, за “новия ред”.

Но още на другия ден тая картонена кула почна да се руши. Япония побърза да съобщи, че нейното участие в пакта срещу Коминтерна не я задължава да се обяви против тая или оная държава. Колкото се отнася до китайския народ, то всеки знае, че той няма нищо общо с японските кукли в Нанкин, които се наричат “китайско национално правителство”.

Прочее остават под байрака на Хитлер и Мусолини техните “храбри” копиеносци: Франко, Хорти, Антонеску, Борис III, Павелич и Тука и Скавениус Датски. Ето я “славната” дружина, която парадира в Берлин в името на “новия ред” в света. Но и всеки един от нея толкова

289

изразява чувствата и стремленията на своя народ, колкото Борис III представлява българския народ. С подобен шум и дандания не ще сполучат да отвлекат вниманието на народите, пъшкащи под кървавата тирания на Хитлер, от трескавата мобилизация на грандиозния противохитлеровски фронт начело с Русия, Англия и Америка, който вдига вече секирата, за да отсече главата на хитлеристкото чудовище.


В. Червенков

ПАК ЗА НЬОЙ

Ньойският договор беше тежко бреме за нашия народ. Ньойският договор беше една верига от унижения и страдания за българите, срещу които те се бориха. На тая тема сега са се намерили мнозина мераклии да си почешат езиците. Но нито един от правителствените бърборковци и зъб не обелва по събранията или във вестниците за истинските виновници, които доведоха до катастрофата в 1918 година. Името на Фердинанд не се споменава. Той предпазливо се огражда и избягва ...

А кой тикна България във войната в 1915 година? — Фердинанд.

А на чия страна беше България в миналата война ? — На страната на Германия.

А защо България претърпя катастрофа тогава? — Защото беше заедно с Германия.

А защо толкова шумят сега правителствените хора за преживените от народа страдания след първата европейска война? — Защото искат да отклонят вниманието от режима на робството, което сега въвежда Германия в Европа и у нас, което е сто пъти по-тежко и от версайската система.

А къде ни водят днешните управници? — Към нова още по-страшна катастрофа.

Защо?
Защото са ни обвързали пак с Германия. Защото Германия и сега ще бъде неминуемо бита.

290

 

В. Червенков

НОВ ГРАБЕЖ

Нов грабеж на нашите консуматори и производители извърши правителството. То увеличи акциза върху спиртните питиета и фабричния спирт. То лъже, че причините за увеличението на акциза били уж лошата реколта, големите свръхпечалби и новоприсъединените земи.

Истинската причина е, че по-голямата част от спирта се изнася в Германия за военни нужди. А за да може държавата да събере предвидената сума от акциз, то увеличава акциза на останалия за вътрешно употребление спирт.

Сега разбираме защо фон Кросинг беше в България. Нашето правителство е влязло в “положението” на великата си “съюзница” Германия и не е настояло за изплащането на милиардите, които тя ни дължи от покупката на нашите тютюни, жито и пр. А за да свърже двата края на своите фалирали финанси, то увеличава данъчния товар на нашия данъкоплатец.

Такива са плодовете от “новия хитлеров ред”.


В. Червенков

*  *  *

Радио “Христо Ботев” не е преставало да зове честните синове на нашата страна на борба против разпасалите пояса си германски агенти у нас.

Бойкотирайте понемчените правителствени вестници! Използувайте всички възможности и средства, за да изразявате своята солидарност с нашите героични руски братя, които се борят не само за своята свобода и независимост, но и за нашата свобода и независимост.

Ние приветствуваме българските патриоти, които на 7 ноември т. г. минаха по улица Московска, като свалиха шапка пред знамето и герба на Съветския съюз!

Пишете поздравителни писма до Червената армия! Нашата страна има дипломатически връзки със Съветския съюз — тия писма трябва да бъдат доставени в Съветския съюз! Пишете лозунги за Русия и против хитлеристка Германия по стените, по улиците, в обществените места!

291

Протестирайте против катастрофалната политика на филовци! Освирквайте германските филми у нас! Не оставяйте безнаказано да се гаврят с Русия и с нашия народ всевъзможните перекендета от рода на ризовци, кожухаровци, крапчевци, николаевци и подобните им!

Не се спирайте пред нищо, за да пречите и вредите на германските колонизатори у нас.

Не забравяйте, че само решителната борба с хитлеризма може да постави нашия народ в числото на народите, които утре ще решават съдбините на света!


В. Червенков

*  *  *

Драги радиослушатели, сънародници-патриоти! Наши хора се намират навсякъде между вас. Донасяйте ни за всички ваши болки, желания и настроения! Нашите хора ще ви намерят.

Разнасяйте нашата правда, която е българската правда, правдата на нашето отечество, на нашия народ!

Предавайте на близки и познати онова, което слушате! Елементарна предпазливост при слушането — и полицията никога не може да ви попречи да слушате. Полицейска лъжа е, че имало начини да се узнава каква станция именно слушате.


[Previous] [Next]
[Back to Index]