Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
59
17 ноември 1941 г.
 

В. Червенков

ВИЖТЕ ИМ “ФАКТИТЕ”

Нищо вече не стеснява хитлеристките вестникари у нас. За нищо не държат сметка. Най-елементарната логика е просто изоставена. Даден е простор на необузданите фалшификации, на фантастичните гнусотии по адрес на великия братски руски народ.

Какви им са “фактите” на тия трижди подли и безхарактерни перодръжци?

Те са все от рода на тия, за които “съобщаваше” вестник “Днес”: “някой си германски пехотинец разправял, че в някакво си българско село между реките Днепър и Донец в Русия умрели били от глад 1,200 души”. И пък от думите на същия пехотинец се вижда, че селото наброявало 600 души.

Вие представяте ли си какъв ужас: от 600 души село умрели 1,200 души! Такива са и всичките други “ужаси” за Русия, с които се пълнят правителствените вестници.

Такива им са “фактите” на фашистките “хаджии” от дирекцията на печата у нас.

Но тия фашистки “хаджии” като пукали мълчат за неописуемите зверства и за грабежа на фашистките орди в Русия. Те и зъб не обелват за събраните и избити в Одеса 23,000 одески граждани, за изнасилванията на белоруските, украински и руски жени и девойки от хитлеристките изроди, за масовите кланета на работници, селяни и интелигенти във временно окупираните от хитлеровата паплач съветски области. Така им е заповядано от Берлин. А Берлин им плаща.


[Previous] [Next]
[Back to Index]