Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
56
14 ноември 1941 г.
 

В. Червенков

КАКВИ СА ЦЕЛИТЕ НА ВОЙНАТА ПРОТИВ ХИТЛЕРИЗМА

Българското отделение на гьобелсовата пропаганда у нас, особено след като неговите главатари посетиха хитлеристките си господари на Източния фронт, хептен е загубило всяко равновесие. То се е отдало на такава бясна и отвратителна мерзост към братска Русия и към нашите славни руски братя, че няма думи в нашия български речник, с които би могло да се предаде всичката дълбочина на падението и низостта на нашите купени от Берлин родоотстъпчици. Смрад, непоносим и чудовищен смрад лъха от всеки ред, от всяко изречение на правителствените вестници. Измислиците, клеветите, изопаченията, гнусотиите, опашатите лъжи, потоците от помии по адрес на Съветска Русия, на героичните изроди на Съветския съюз, които напрягат всички сили, за да отбранява своето родно и велико огнище — нямат край. Един през друг кожухаровци, крапчевци, сотиряневци, николаевци, ганчевци и прочее бързат да лаят срещу Русия, като се надпреварват в безчестието и в подлостта.

Лъжете, клеветете, изливайте помиите от гьобелсовата пропагандна кухня, господа хитлеристки лакеи. Истината вие все пак няма да затулите и любовта на нашия народ към руските братя няма да убиете. Ще си останете само с позора на предателството и подлостта на вечни времена.

Истината е тая, че хитлеристките пълчища тъпчат и изнасилват десетки народи в Европа, че те простират кървавите си лапи и към други народи, към чужди земи,

246

за да ги заробят и превърнат в колонии за берлинските сатрапи. Хитлеристка Германия води грабителека, империалистическа война. Хитлеристките кръвопийци водят война, за да нетрапват своя варварски режим на славянските и други народи.

Те искат да поробят великия руски нгрод, който даде на света такива гиганти на мисълта и словото, като Пушкин и Толстой, като Горки и Чехов, Сеченов и Павлов, като Плеханов, като Ленин и Сталин, такива музиканти, каго Глинка и Чайковски, такива художници, като Репин и Суриков, такива пълководци, каго Суворов и Кутузов.

Защо? За да въдворят своето световно господство, т. е., за да превърнат цялото земно кълбо в своя мушия, дето всички народи биха били превърнати във формени роби на германските богаташи и барони.

Ето защо войната на хитлеристка Германия против Съветския съюз и против другите свободолюбиви народи предизвиква у всички честни хора семо чувство на погнуса и възмущение. Ето защо всички честни хора се вдигат на борба против германските грабители като против врагове. Нашият народ това нещо все повече и по-добре разбира. Хитлеристките аргати у нас тъкмо от последното обстоятелство се и плашат. Затова яростно лаят против Русия — белки се хване някой на тяхната въдица.

За разлика от хитлеристка Германия, Съветският съюз и неговите съюзници водят справедлива, освободителна война, война против хитлеристките насилници и грабители. Те водят война, за да защитят родното си огнище, бащиния си дом, честта, имота, живота и бъдещето на своите деца. Те водят война не за да ограбват другите, както това върши Хитлер, а за да се избавят от хитлеристките грабители. Те водят война не за да натрапват своя режим на другите народи, както това върши Хитлер, а за да ладат възможност на своите и на всички поробени и ограбени от Хитлер народи напълно свободно и самостоятелно да уредят своя живот така, както те самите искат.

Има ли по-благородни цели от тия? Кой честен човек, наистина, не желае от все сърце победата на съюзените велики сили, които са си поставили тия цели в борбата срещу кървавия хитлеризъм? Усилията на

247

всички честни хора по цялата земя са насочени към поддръжката на армията на Съветския съюз, Великобритания и другите съюзници като освободителни армии.

Това е истината. А истината е всесилна. Тая истина биде провъзгласена от Сталин на б ноември тази година. Цял свят днес е под впечатлението на мъдрата, спокойна и уверена реч на Сталин.

Червената армия е армия освободителка. Армията на Хитлер е армия империалистическа, грабителска. Червената армия брани свободата и независимостта на своя народ и на поробените от Хитлер народи.

Хитлеристката армия тъпчи свободата и независимостта на десетки народи в Европа.

Червената армия носи освобождението на поробените народи. Хитлеристката армия носи окови, робство, унижение, разврат и грабеж. Хитлеристката армия поради това повдига срещу себе си всичко честно и будно по земята, всички свободолюбиви народи, под напора на които тя неминуемо ще рухне и ще намери позорната си гибел. А Червената армия има симпатиите и поддръжката на всички свободолюбиви народи, заедно с които тя все повече ще се превръща в страшна сила, която неминуемо ще одържи победата над хитлеристките пълчища.

Нашият народ е с Червената армия, с братска Русия, с народите, които се борят против хитлеризма. И ще остане с тях, въпреки всичко.


[Previous] [Next]
[Back to Index]