Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
55.
12 ноември 1941 г.


Васил Коларов

ПЛAНЪТ НА ХИТЛЕР СЕ ПРЪСНА КAТО СAПУНЕН МЕХУР

Излъга се Хитлер, когато се опита да изолира Съветска Русия от свободолюбивите нaроди, като ги сплаши с призрака на революцията. Дваж се излъга тoй, като недооцени моралните сили, политическата здргвина на съветската държава и като надцени устoйчивостта на своя собствен тил. Ясно и убедително показа това Стaлин в своята реч.

Хитлеристките главорези разчитаха, че ще намерят в Русия почва да отслабят съюза между работниците и селяните и братската дружба между съветските народи — двата основни стълба, върху които почива съветската държава, и по тоя начин да унищожат моралното единство и сплотеност на Червената армия, — което би облекчило тqхната победа. Когато нахлуха в съветските земи, те започнаха най-мръсна кампания срещу съветскaта власт уж в “защита” на селяните. Те се представиха външно като “освободители” на селяните, особено на украинските и белоруски селяни, и за по-голяма тежест устроиха пътувания на продажни хитлеристки писачи по оплячкосаните от самите тях краища, за да им “покажели” “болшевишкия рай”.

Но цялата тая надежда на Хитлер да подкопае моралното единство на съветския нaрод и да разложи Червената армия отвътре се пръсна като сапунен мехур. Съветският народ е единен и сплотен около свсето правителство като никой друг народ и цялата огромна страна, в това число и заетите от германците земи, днес диша смъртна омраза към хитлеристките разбойници и

242

е проникната от непреклонна воля да се бори до окончателна победа. Зверствата, грабежите и безчинствата на хитлеристките бандити в окупираните земи още повече стегнаха връзките между гражланите на великата страна без разлика на националност. Съветска Русия е единствената страна, в която няма пета, предателска колона.

Благодарение на това ненарушимо мoрално единство на съветския наред Съветският съюз днес представлява един гигантски военен лагер, в кейто всичко работи и напряга силите си, за да oсигури и ускори победата над врага. Неразделна част от тоя лагер правят и временно заетите от германците земи, гдето все по-широко се разраства партизанското движение. Това последното, което създава толкова грижи на Хитлер, е достоен отговор на руските, украински и белоруски колхозници за нашите юди, които за 10 сребърника се съгласиха да предадат цялото славянство в робство на хитлеристките изверги.

Но Хитлер грижливо скрива истинското положение на собствения си тил. Сталин даде ясна картина какво представлява това, което Хитлер надуто нaрича свoя европейска база — “новият ред” в Европа. Народите в завоюваните ог Германия страни не искат да робуват на Хитлер, не искат да работят за неговата военна машина. Те саботират производството, разстройват транспорта, развиват партизанско движение, правят несигурно положението на окупаторите. Окупирана Европа представлява вулкан, койго всяка минута може да изригне.

В “съюзните” на Хитлер страни всеки ден расте възмущението на народите срещу стремежите на хитлеристка Германия да завладее цяла Европа, целия свят. Ние от собствения си опит знаем какво носи Хитлер на своите васали. Утре народното възмущение ще прелее и ще помете крепителите на “новия ред”.

Но и самата Германия представлява вулкан, който не ще закъснее да изригне със страшна сила и който не ще остави камък върху камък от хитлеристката кула, която Сталин нарече картонена сграда. Търпението на германския народ скоро ще се изчерпи. Хроническото недояждане, страшните жертви на Източния фронт, зимната война и растящият призрак на поражението — това са

243

такива “вътрешни неприятели”, срещу които не помага и най-кървавият терор.

Хитлер отговори на Сталиновата реч за назряващата катастрофа в Германия със заплашване към германския народ, че той щял да смаже с огън и желязо всяка проява на недоволство.

Хиглеровата реч е неволно признание за ненадеждността, несигурността на неговия тил даже в Германия и доказателство за неговото безсилие пред приближаващата се катастрофа.

Нашите понемчени вестникари също си дават външно кураж, но и те не могат да скрият безпокойството си от неизбежния обрат на събитията, който ще доведе до пълния разгром на хитлеризма.


В. Червенков

ВАВИЛОНСКО СТЪЛПОТВОРЕНИЕ

Така наречената “военна коалиция” на Хитлер прилича на вавилонското стълпотворение. Хитлеристкият звяр в своя кървав и грабителски поход срещу свободолюбивите народи е събрал около себе си няколко по-дребни хищници, всеки от които се мъчи да граби по-тлъст кокал от плячката и всеки от които не само ръмжи срещу колегата си по плячкаджийството, ами е готов при първа възможност да го разкъса и да се изплюска за негова сметка. Другояче и не може да бъде в редовете на такива пладнешки разбойници и хищни стръвници за грабеж като фашистката глутница начело със смахнатия фюрер Хитлер.

Подялбата на Балканския полуостров е предмет на непрекъснато глухо ръмжене между Италия и Германия, между Италия и България. Както е известно, Хърватско беше окупирано от италианците, въпреки шумните приказки за “независимо” Хърватско. Македония днес е по-голяма ябълка на раздора, отколкото когато и да било друг път. Нашето правителство по всякакъв начин се мъчи да скрие това обстоятелство, но шило в торба не стои. И това шило тепърва има да изскача от торбата.

Всички знаят за враждата между Румъния и Унгария още до войната. Хитлер даде на унгарците по-голямата

244

част от Трансилвания. На румънците той сега с “щедра” ръка раздава временно окупираните от него съветски територии. Но румънските чакали прескъпо заплащат за тия явно несигурни подаръци. Румънският народ е обезкръвен. Румънската военщина със завист и със страх гледа към унгарците, които недвусмислено протягат ръце и към останалата част на Трансилвания. Румънската военщина по внушение на Хитлер обвинява унгарците в недостатъчно участие в боевете на Източния фронт.

Неотдавна мершал Антонеску отправи телеграма до една трансилванска културно-просветна организация, в която заявява: “Бъдете уверени, че ние няма да забравим нито една педя румънска земя”, т. е. маршал Антонеску открито се зъби и ръмжи на своя “съюзник” Унгария. Унгарците пък заявяват, че цяла Трансилвания трябвало да се присъедини към Унгария. С други думи, Хорти също се зъби и ръмжи на Антонеску. Двата чакала са готови да се хвърлят един срещу друг, да се хванат за гушата.

Хитлер — най-големият хищник в това вавилонско стълпотвсрение, което се нарича “военна коалиция на оста”, дълго не ще може да удържи в подчинение своята разнородна разбойническа глутница. В един прекрасен, недалечен ден, ако народните маси не ги изпратят по дяволите преди това, светът ще бъде свидетел на жестока и кървава междуособица между сегашните военни сподвижници и ортаци на фашистка Германия. Борбата на свободолюбивите народи против хитлеристката така наречена “военна коалиция” ще ускори тоя ден.

И нашите продали се на германците управници начело с цар Борис тласкат нашата страна в това вавилонско стълпотворение от чакали и хиени. Белки не е ясно, че в него нашата страна и нашият народ ще намерят само своята гибел?

Мястото на нашия народ е само в редовете на свободолюбивите, борещи се против хитлеризма народи.


[Previous] [Next]
[Back to Index]