Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
47.
3 ноември 1941 г.


В. Червенков

ЗА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ

Червената армия, нейната геройска съпротива срещу въоръжените до зъби хитлеристки орди, е предмет на напълно заслужено и искрено възхищение от страна на всички, които имат очи да виждат и уши да слушат и които не са лишени от зарав и безпристрастен ум.

Пети месец вече Червената армия като гранитна стена прегражда пътя на кървавата хитлеристка лава, която след като заля цяла Европа, се насочи и към Русия. Общо е признанието, че в света съществува само една армия и само една сила, която се оказа способна да разстрои и забърка сметките на берлинските хуни, не само да издържи натиска на колосалната германска военна машина като запази своята бойна сила, но и да й противопостави успешни и ефикасни методи и средства на отбрана, които парализират шумно възвестените германски клинове, “торби” и “чували”, които нанесоха и нанасят на настъпващите хитлеристки пълчища грамадни и непоправими щети — и тая армия е Червената армия, и тая сила е непобедимата сила на съветския народ.

Нима Хитлер истерически не плашеше света в края на юни месец тази година, че той ще се разправи с Червената армия за три седмици? Нима хитлеристките хлевоусти врескала не тръбяха на път и кръстопът, че те до първи септември ще привършат войната срещу Русия, а до декември месец ще се разправят и с Великобритания?

Де останаха тия хвалби? Червената армия не остави нищо от тях, а техните самонадеяни и самоза-

212

бравили се автори изложи на посмешище пред целия свят. Кой може да се съмнява днес, че войната на Източния фронт ще бъде дълга и изнурителна война, че на Хиглер вече е наложена по такъв начин най страшната за него перспектива? Кой може да се съмнява повече, че заедно с това на Хитлер е наложена вече и войната на няколко фронта? Защото пред историята и бъдните съдбини на човечеството Червената армия вече извоюва една своя грамадна заслуга с това, че тя, като пое върху себе си целия удар на хитлеристките пълчища и издържа ето вече пети месец, даде възможност и време на съветското и на великобританското правителства, както и на правителството на Североамериканските съединени щати, да съберат и подготвят всички свои резерви за решаващия удар върху хитлеристка Германия. В това обстоятелство се крие големият успех на Червената армия. И това обстоятелство в много отношения предопределя крайния изход на войната в полза на антифашистката коалиция. Ето защо Хитлер в речта си от 3 октомври тази година биде принуден да признае, че той е подценил мощта на Червената армия. Но това не е последното признание, което той ще бъде принуден да направи. Не е случайно и това, че хитлеристкият тартор вече не се осмелява да определя срокове за края на войната, а се задоволява с мъглявите изречения за “един ден, когато войната бъде свършена” ...

Неизгодното и посрамено вече занятие за определянето на сроковете Хитлер е предоставил на такива свои “стратези” от кафенетата в София като Александър Ганчев и запасния полковник Азманов, като хитлеристките мекерета от вестник “Днес”, “Нова вечер”, “Слово”, “Зора” и прочее. Колко пъти вече тия господа “превзимаха” Ленинград и Москва, колко пъти “побеждаваха” Червената армия! Но те не се отчайват, тъй като за това са ги и наели от Берлин.

А нашият народ — от мало до голямо — от все сърце изпраща своите най-сърдечни поздрави до героичната и доблестна Червена армия — могъщата защитница на руската земя и свобода и на свободата на всички други народи. Защото нашият народ знае, че Червената армия, каквито и трудности и изпитания да срещне тя

213

още на своя път, ще победи, за да затрие веднаж завинаги от лицето на земята хитлеровото чудовище.


В. Червенков

СВЕТОТАТСТВО

Според съобщението на вестник “Днес”, Червеният кръст у нас изпраща на Източния фронт на разположение на хитлеристките орди нарочен санитарен влак с наши, български лекари и наши български милосърдни сестри.

Това събитие не може да бъде отминато без най-сериозно внимание от страна на всички, които милеят за нашата страна и изпитват тревога за нейните съдбини. Нашите управници само търсят начините, с които биха могли да измамят бдителността на народа и го впримчат в зловещата и кървава примка на войната против братска Русия.

Червенокръсткият санитарен влак е първа стъпка в гая посока. Предателите на нашия народ подхвърлят на гавра неговите чувства на дълбока признателност към руските наши братя освободители, като изпращат лекари и милосърдни сестри за хитлеристката сган, която безчести и плячкосва свещената руска земя.

Червенокръсткият санитарен влак е едно светотатство с паметта на 200 хиляди братски руски войници и офицери, които оставиха в България своите кости за нашата свобода.

Съотечественици, българи!

Заклеймете с печата на позора разпасалите се хитлеристки агенти у нас? Протестирайте високо против престъпните действия на родоотстъпниците, които тласкат нашата страна в бездната на войната!


[Previous] [Next]
[Back to Index]