Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
45.
1 ноември 1941 г.


В. Червенков

ЗА АНТИСЪВЕТСКАТА КАМПАНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Противосъветската канонада на правителството е в най-пълния си разгар. Няма друга страна в света, дето всеки ден да се изливат по-големи и по-мръсни потоци от клевети и насъсквания срещу Русия. Правителствените депутати, висши държавни служители, министрите, начело със самия цар, са се заели да настройват народа против Русия; те по всякакъв начин се мъчат да му внушат чудовищната измислица за “болшевизацията”, с която уж Русия застрашавала нашата страна.

Но отде иде тая отвратителна противосъветска врява? Де и с какво Русия, която сега мъжествено отбива бясното настъпление на хитлеристките орди, заплашва българския народ? Кой иска да натрапва на нашия народ неща, с които той не е съгласен? Защо правителството и правителственият печат преди 5—6 месеца не само не виждаха никаква опасност за България от страна на Русия, ами подчертаваха необходимостта от близки връзки между двете държави и в тия близки връзки виждаха залога за доброто тяхно развитие? Какво се е случило, та сега всички лостове на държавния апарат, всички пружини, чрез които може да се въздействува на общественото мнение, са пуснати в ход срещу Русия? Нашият народ знае и чувствува дълбоко, че Съветска Русия винаги е била, и ще бъде негова първа и близка приятелка. Нима светът не вижда, че тъкмо тая близка историческа връзка между българския и руския народ е главното препятствие за осъществяването докрай на тъмните и кървави замисли на Хитлер и неговите лакеи

203

в България? Белки е случайно, че усилията на филовци да стъкмят “български доброволчески” легион за войната срещу Русия удариха у нас на камък? Именно тук е разковничето на оглушителната клеветническа олелия, която берлинските тъпанари у нас сега вдигат срещу Русия. Те полагат всички усилия да отровят съзнанието на нашия народ, да го разколебаят в неговата обич и вяра в Русия, да му внушат, че положението на Русия е не само безнадеждно, но че за това нашият народ не бивало да съжалява даже. Те полагат тия усилия, за да тласнат и нашия народ в престъпната война срещу Русия и другите демократически народи.

Презрени безотечественици и блюдолизци от българското отделение на Гьобелсовата пропаганда! Вашите лъжи и клевети срещу внуците и внучките на тия, които мряха за нашата свобода при Плевен, при Стара Загора, на Шипка и при Шейново, няма да изтръгнат от сърцето на нашия народ любовта му към Русия! Русия днес отново е нарамила тежкия кръсг на страданията и гигантската борба срещу коварното чуждоземно нашествие в нейните свещени предели, в името на свободата и напредъка на цялото човечество. И не вашите предателски и подли удари в гърба ще я спрат в тая борба.

Русия е била, е, ще бъде и ще пребъде през вековете. Тя ще победи” каквито и изпитания да стоят на нейния път. Фашисткият звяр ще бъде смазан и удавен в собствената си кръв. А нашият народ повече от когато и да било е с Русия, с нейните юначни и славни защитници. Нашият народ не желае и няма да вдига оръжие срещу своите освободители. Той не желае и няма да се отплати с черно предателство за доброто и помощта, която той е получил. И ако вие, въпреки всичко, посегнете да го тикнете въз войната, той ще зчае как да употреби оръжието, което има за да не петни своята чест и за да счупи веригите на унизителното “съюзничество” с германските варвари, в което вие го вмъквате. Но противосъветската канонада у нас едновременно цели да скрие от народа истинската опасност, да отвлече народното внимание от действителния враг — от хитлеризма.

Вие, господа, крещите за опасността от “болшевишка” окупация, вие плашите нашите селяни с това, че днес-

204

утре болшевиките щели да влязат в България и ла им отнемат земята, жените и други такива идиотшини, в които сами не вярвате, защото отлично сами знаете, че руските селяни земята получиха именно от болшевиките.

Вие постъпвате така, за да отвлечете вниманието от факта на германската окупация у нас. Нима у нас германците не се разпореждат като у дома си? В чии ръце са нашите пристанища? Нашите железници? Нашите военни обекти?

Вие плашите нашите селяни “с болшевизация”, за да отвлечете вниманието им от факта на изземването на всички техни зърнени излишъци и изнасянето им в Германия. Нима нашите селяни могат сега да търгуват свободно със своите излишъци от чито и други селскостопански произведения? Де отива техният хляб? Защо въвеждате разпределителни карти за хляба, ако житото си остава у нас? За какви такива особени заслуги директорът на износа получи орден от Хитлер?

Вие си дерете гърлото да викате за “болшевишката” опасност, за натрапването на нашия народ на неща, с които той не бил съгласен. Но вие постъпвате така, за да отвлечете вниманието му от факта на натрапваната у нас фашизация на обществения, политически и икономически живот. Нима професор Цанков цинично не заяви във вестник “Дума”, че България се приспособява към фашисткия строй? Белки хитлеристките водачи не заявиха нееднократно, че България трябва да бъде аграрен придатък към фашистка Германия? Вие питахте ли и питате ли нашия народ за неговото съгласие да се подлага на такава фашизация, като сте се изпотили вече да го плашите с “болшевизация” и не знам какви си още нескопосани и фантастични измислици? Вместо допитване до народа вие сте му запушили устата, вие гоните и избивате неговите верни синове, вие пълните затворите и концентрационните лагери с български патриоти.

Цялата ваша, поръчана и поддържана от Берлин, противоболшевишка кампания е съшита с бели конци. И колкото и както да се извивате и кълчите, колкото и както да викате, вашите хитлеристки уши ви издават.

Ние зовем всички български граждани и селяни, всички честни хора в нашата страна, особено офицери,

205

подофицери и войници, всички, които милеят за нашата родина, за нейната свобода и независимост, да бъдат нащрек, да бдят и следят за всички действия на правителството и да се готвят да не допуснат нови катастрофални и гибелни за България действия.


В. Червенков

ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА ПРЕСЛЕДВА НАШИТЕ РАДИОСЛУШАТЕЛИ

Нашето радио е предмет на особени и нарочни грижи на правителството и неговата полиция. Както е известно, министър Габровски официално заяви преди известно време, че са взети мерки да бъде разкрита нашата станция. Правителственото радио даже измени реда и времето на своите предавания за тая цел. В същото време мерките на правителството несъмнено имат за задача да улеснят полицията в преследването на хилядите патриоти и патриотки, които ни слушат и които разнасят по цялата страна правдата на нашия глас. А измененията в закона за защитата на държавата предвиждат драконовски наказания за слушателите на антифашистките радиостанции.

Въпреки всичко обаче, нашият глес продължава да звучи и нас ни слушат и ще ни слушат, каквито и бесни гонения да предприемат полицейските хрътки на Габровски.

Но защо полицията преследва нашите радиослушатели? Защо се тя толкова мъчи да задуши нашия глас, да лиши българския народ от него?

Първо, за да не знае нашият народ за оная гигантска и геройска съпротива, която оказва Червената армия и целият съветски народ срещу хитлеристкото хунско нашествие в пределите на Съветския съюз; за милионите жертви и опустошителни загуби, които Хитлер понася от ударите на Червената армия.

Второ, за да не се даде възможност на нашия народ да узнае истината за ония наистина могъщи и неизчерпаеми сили и резерви, с които разполагат Съветският съюз и Великобритания — двете съюзници в борбата срещу хитлеризма; за индустриалните и военни материали,

206

с които разполага и които предоставя на Съветския съюз и на Великобритания Америка, която стои изцяло на страната на противохитлеристката военна коалиция; за оная бърза и мощна подготовка, която тия три държави правят, за да стоварят решаващия и смъртоносен юмрук върху главата на хитлеристкото чудовище.

Трето, за да не знае нашият народ цялата истина по това, че нашата родна и скъпа земя е станала, за наш срам и позор, поради предателството на царборисовци и филовци, военна база във войната на Хитлер срещу нашата освободителка Русия, че тя от ден на ден все повече се превръща от тях във фактическа германска колония, че самият цар и филовци не са нищо друго освен послушни васали и агенти на Хитлер.

Четвърто, за да не знае нашият народ неприкритата истина по това, че цар Борис, Филов и котилото от хитлеристки агенти около тях се готвят да хвърлят и нашия народ в най-престъпната и най-безнадеждната войнз — във войната срещу внуците и внучките на нашите братя освободители — русите.

Пето, за да лиши нашия народ от честния и настойчив призив, който ние издигаме като единствено спасителен за България — патриотичния призив към борба на всички родолюбци-българи без разлика на политически убеждения и социално положение против хитлеризма, против позорното предателство на понемчените управници — за свободата и независимостта на нашата татковина.

Ето затова ни преследват, затова ни гонят, затварят, бият и избиват. Ето затова полицейските псета са плъзнали да дебнат, да ловят и да предават на съдилищата или да се разправят без съд с нашите радиослушатели.

Но всуе се морите, господа! Не се гаси това, що не гасне!


[Previous] [Next]
[Back to Index]