Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
38
14 октомври 1941 г.
 

В. Червенков

САМИЧЪК ЛИ Е СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ?

Напоследък у нас хитлеристките агенти са пуснали в ход, един нов грош. И от двете му страни обаче личат дамгите на берлинската пропаганда. Англо-американската дружба със Съветския съюз била много крехка; Съветският съюз правел грешка, като се надявал на англо-американската помощ; от Московската конференция нищичко не излязло. Известният “дълбок” познавач на политическите приспособления и фокуси и сам изкусен политически фокусник — д-р Петър Джидров — във в. “Слово” също се е притекъл на помощ да гризе подметките на англо-американо-съветската коалиция. С една дума, Берлин е заповедал да се представя Съветският съюз като самотна сила в борбата с хитлеризма и неговите български палета лаят ли лаят да “доказват” тая смехотворна теза.

Да, иска ви се да е така, господа германски яничари! Но цял свят е свидетел на растящата сила на антихитлеристкия фронт във всички страни, на всички народи. И начело на тоя фронт стоят СССР, Великобритания и Америка. Това е исторически вече факт, а не едно пожелание. Рузвелт и Чърчил не за болшевизма мислят, както вие много добре това знаете, когато изпращат бойни коли, бойни самолети и други военни материали, а за защитата на своите собствени страни и за унищожението на хитлеризма, който иска да зароби всички народи. Съдбата на света се решава на Източния фронт. И това вие много добре знаете. Вашите продиктувани от Берлин

176

приказки имат за цел да внесат само смущение, да забъркат и разуверят народните маси. Но няма да успеете.

Ето какво заяви оня ден по радиото лорд Бивърбрук, министърът на военното снабдяване и ръководителят на английската делегация на Московската конференция на трите държави:
 

“Практически всичко, което поиска Русия, ние приехме. Обещаното количество бойни коли и самолети за м. октомври е вече доставено. Ние обещахме също така оръдия и много бойни припаси; освен това, сурови материали — алуминий, мед, олово, цинк, каучук, вълна, фосфор и много други материали. Америка взема върху себе си снабдяването с петролни продукти съответно с руските искания


По-нататък Бивърбрук зяяви:
 

“Руският министър-председател знае, че нашият народ ще се бори докрай, до победа. Аз съм убеден, че руският народ е преизпълнен от същата решимост. Сега той изнася на плещите си целия удар, всичката тежест на вражеското нападение. Неговото мъжество и решимост пред събитията, неговата вяра в Русия, неговата обич към родината, която го заставя да унищожава ценностите, а не да ги оставя на варварския грабител — предизвикват растящо възхищение както в Стария, така и в Новия свят ... Ние ще разделим с русите всички скърби и радости. Сталин трябва да получи поддръжка. Трябва да обезпечим Съветския съюз да навлезе в пролетната кампания, като има достатъчно количество всевъзможно военно снаряжение.”


Господин Джидров и джидровци — квислинговци от всички калибри у нас, не бързайте да тържествувате! Московската конференция тепърва има да покаже историческото си значение. Вие запазете своето усърдие за други случаи : — нашият народ ще ви повика да отговаряте за всичките си днешни деяния, непременно ще ви повика!


В. Червенков

ДАЙТЕ ХЛЯБА НА НАРОДА!

Хлябът е вече нормиран. Въведени са разпределителни карти. Правителственият вестник “Днес” бърза да оправдае новата ограничителна мярка с желанието на прави-

177

телството да избегне затрудненията в снабдяването на населението с хляб. И стоваря вината за тия затруднения върху... самото население. Последното се стремяло да прави запаси от продукти. А “Нова вечер” пък се мъчи да увери, че правителството се грижи да разпредели разумно хлебните запаси, та да стигнат за препитанието на населението не само до новата реколта, но и след нея, понеже не се знаело още каква ще бъде тя.

Който иска да вярва, може да вярва. Правителствените обяснения обаче никого не могат да заблудят. Истината е тая, че нашият хляб отива в Германия, Ние трябва да си затягаме каиша, за да ядат германските орди. Такъв е главният принцип на присъединението към оста.

Разпределителните карти нагледно показват накъде води правителствената политика.

България има хляб, за да не става нужда да се нормира той. Дайте хляба на народа, не го измъквайте в Германия!
 
 

От 15—23 октомври 1941 г. предаването е прекъснато поради повреда в радиостанцията.


[Previous] [Next]
[Back to Index]