Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
29.
27 септември 1941 г.


Васил Коларов

АНКЕТАТА НА В. “ДУМА”

Надуваният от немското бюро за тласване на България във войната против Русия в. “Дума” организирал “анкета” между български “политици” и “общественици” по тоя въпрос. Гузните съвести на продадената на Хитлер шайка чувствуват нужда от поддръжката на “обществото”, за да могат по-смело, по-решително да вървят по пътя на предателството. Те си дават вид, че са “демократични”, че отразяват мнението на българския народ.

След като оковаха в полицейски вериги народа; след като по примера на гестапо и с негова помощ задушиха всеки свободен глас, арестуваха и натикаха в затворите и концентрационните лагери хиляди честни български патриоти и родолюбци; след като организираха хайка из държавни и обществени учреждения срещу нашата интелигенция, която не се съгласява с тяхната престъпна авантюристическа политика, водеща народа към пропаст — сега те организирват и допитване до “обществото”, т. е до ръководителите и членовете на своята собствена шайка. Какво лицемерие, каква гавра с демокрацията и с народа!

“Честта” да бъде “анкетиран” на първо място е паднала върху генерал Жеков — бившият главнокомандуващ на нашите войски през миналата война. Очевидно, цели се неговото поведение да послужи за образец на “патриотизъм” и “родолюбив” за българската войска, за българското офицерство, което е силно разтревожено за съдбата на България.

130

И какво е поведението на престарелия бивш главнокомандуващ?

На времето генерал Жеков като главнокомандуващ протестира срещу дръзкото и нахално държане на немските генерали, които се осмеляваха да оскърбяват и заплашват даже българския министър-председател. Известно е неговото заявление към тогавашния подпредседател на германския райхстаг д-р Пааше, че германците третират България не като лоялен съюзник, а като завоювана страна. И когато днес България е превърната във васал на Хитлер, когато хитлеровите посланици, генерали и полицаи се разпореждат у нас, плячкосват страната ни, оскърбяват националната ни чест, командуват над всичко и заплашват народ, правителство и държава, можеше да се очаква, че г. Жеков отново и още по-силно ще протестира срещу хищните и нахални пришълци и в същото време ще заклейми подкупената предателска шайка у нас, която разчистя пътя на Хитлер.

Генерал Жеков обаче, откакто Хитлер го покани при себе си и го отличи с “особена награда”, продаде и своята чест и честта на България. Той днес си затваря очите пред превръщането на България в немска колония. Той унижава високия пост, който някога е заемал, като целува скутовете на Хитлер, като обявява неговото варварство и човекоядство за “божествено” дело, като го провъзгласява за “велик вожд” на българския народ, когото Хитлер презира като “низша раса”, предназначена да робува на германците. Генерал Жеков става съучастник на родоотстъпническата и предателска шайка, която копае гроба на нашата родина. Затуй и тая шайка го използува като свое знаме.

Но свободна и независима България, която са строили и крепили не едно поколение наши държавници, общественици, офицери, войници, граждани и селяни, не ще се поддаде на гаврата на предателската шайка! В България има военни ръководители, които не ще тръгнат подир падналия морално бивш главнокомандуващ. В България има общественици, които ще се отвърнат от позорното поведение на генерал Жеков. Бъл-

131

гарският народ ще запомни каква позорна роля е играл генерал Жеков в най-критическите дни от неговата история.


В. Червенков

СОФИЙСКИЯТ КМЕТ И ... ЛЮДОВИК НЕМСКИ

Кметът на София, господин Иванов, е вече точно установил, че първият мост между германците и българите бил хвърлен преди 1000 години. Ние не знаем — знае ли софийският кмет в какво състояние се намират мостовете в града и особено в крайните квартали, но негова милост, изглежда, е страшно осведомен по историята на Германия, знае даже подробности за Людовик Немски, който предварил Хитлер и още в 862 година успял да хвърли първия мост между германците и българите, като кандардисал древнобългарския цар Борис да се присъедини към оста Берлин—Рим, да тикне българския народ в кръстоносния поход срещу Русия и болшевизма ... И вече 1000 години откакто съществувала тая изумителна германско-българска дружба ... Господин Иванов е покъртен от дън душа по тоя случай и едва ли не се разплакал от горещ изблик на чувства.

За тая сцена, както и за мостологията на господин софийския кмет по-завчера ни съобщи правителственото радио. Бедният Людовик Немски! Той така си е умрял сиромахът, без да подозира даже каква огромна услуга е извършил на Хитлер и на неговите палета в България, като е разбил българските войски и след това принудил тогавашния цар на българите да сключи с него съюз, за да смаже въстанието на своя непокорен син Карломан и неговия съюзник Ростислав Моравски ...

Господин Иванов, децата от четвърто отделение се кискат от смях за вашите мостове! Разбира се, нашите управници бързат да заменят старите учебници по българска история с нови, изкалъпени набързо по хитлеристките теркове на германската история. Види се, господин Иванов ни е запознал с една от страничките на тая понемчена “нова” българска история.

Не Ви завиждам, господин Иванов!

132

 

В. Червенков

ПОНЕМЧЕНИТЕ ЮРОДИ У НАС И ПАИСИЙ

За нас, българите, хилендарският йеромонах и про-игумен Паисий е национална гордост. Защото в мрака на политическото и духовно робство на нашия народ преди 179 години той хвърли първата искра на националното самосъзнание. От тая искра по-сетне се разгоря пламъкът на националноосвободителната борба на българите. Софроний Врачански, Петко Славейков, Раковски, Каравелов, Хаджи Димитър и Стефан Караджата, Васил Левски и Христо Ботев подеха и продължиха славното дело на отец Паисий. Българите се пробудиха, обособиха и възмъжаха като нация.

С прости, но силни думи, със заразяваща искреност отец Паисий бичуваше тия, които се срамуваха да се наричат българи и се влачеха по чужди езици, представяха се за турци или гърци и предаваха своя народ.

“О, неразумне юроде! — обръщаше се Паисий гневно към такива — поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш по свой език и не думаш? Но от що се ти, неразумне, срамиш от свой род и влачиш се на чужди език? ... Ти, болгарине, не прельщай се — знай свой род и език и учи се по своему езику!”

Колко навреме е да припомним днес тези пълни с дълбок смисъл думи на хилендарския труженик! Нашият народ с гордост ги повтаря. Шумът на правителствените “тържества “ днес няма и не може да заглуши народния протест против днешните потурнаци и гъркомани — понемчените българи, които кощунствуват с паметта на Паисий, за да прикрият своето предателство

Да можеше Паисий да се вдигне, та да види какво вършат с неговото име нашите правителствени фарисеи, как те чернят и род, и родна чест, как те залагат кръвта и бъдещето на България за интересите на най-заклетите врагове на славянството — немските хитлеристи!

Но жив е нашият народ. За него Паисий писа своята “История Славяноболгарская”. Понемчените юроди у нас няма да успеят да го повлекат “на чужди език” и да му натрапят немски “фюрери”.

133

 

В. Червенков

ЕДНА ДОСТОЙНА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

На 23 септември 1933 година, само няколко месеца след като хитлеристките палачи дойдоха на власт в Германия и чрез подпалването на райхстага започнаха своя терористически поход против германския народ и против другите народи в света, против свободата и културата на цялото човечество, в Лайпциг от подсъдимата скамейка на германското държавно съдилище прозвуча смелата и унищожителна присъда над германския хитлеризъм и неговото варварско мракобесие. И тая присъда беше произнесена от достойния син на българския народ — ??Георги Димитров??, комуто жадните за кръв и разрушения хитлеристки разбойници предявиха набързо скърпеното подло обвинение в подпалването на райхстага, но който, както е известно, превърна в пух и прах това обвинение и от обвиняем се превърна в страшен и неумолим обвинител и съдия на германския фашизъм.

Заедно с това Георги Димитров пламенно и безстрашно защити българския народ от хулите и подигравките на германските фашисти срещу него. Тогава българските агенти на Хитлер у нас се спотайваха, а патентованите лъжепатриоти мигаха като молепсани, както мигат и мълчат и сега, когато “чистокръвните” арийци от Берлин обявяват славяните, и българите в това число, за “непълноценна”, за “долна” и “робска” раса.

??“Печатът не само по всякакъв начин ме хулеше — това за мене е безразлично — заяви Георги Димитров в заключителната си дума пред съда, — но във връзка с мене наричаше и българския народ “див” и “варварски”; наричаха ме “тъмен балкански субект”, “див българин”, и това аз не мога да отмина с мълчание.

Вярно е, че българският ??фашизъм е див и варварски, но българската работническа класа и селяните, българската народна интелигенция съвсем не са диваци и варвари. Нивото на материалната култура на Балканите безспорно не е така високо както в другите европейски страни. Но духовно и политически нашите народни маси не се намират на по-ниско ниво отколкото масите в

134

другите страни на Европа. Нашата политическа борба, нашите политически стремежи в България не стоят по-ниско отколкото в другите страни. Народ, който 500 години е живял под чуждо иго, без да изгуби своя език и народността си, нашата работническа класа и селяните, които се бориха и се борят против българския фашизъм — такъв народ не е варварски и див. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам, господин председателю, ??в коя страна фашистите не са варвари и диваци???

Много по-рано от онова време, когато император Карл V е казвал, че “по немски” той разговаря само с конете си, а германските аристократи и образовани хора са пишели само по латински и немската реч ги е смущавала, във “варварска” България Кирил и Методи създадоха и разпространяваха древнобългарската писменост.

Българският народ с всички сили и с цялата си упоритост се е борил против чуждото иго. Поради това аз протестирам против нападките срещу българския народ. Аз се гордея, задето съм син на българската работническа класа!”??

Така, още преди осем години Георги Димитров даде достоен отговор на оскърбителните нападки, на хулите и подигравките на германските фашисти срещу българския народ. А какво правят днешните наши управници, с помощта на които хитлеровите орди се настаниха в България и я превърнаха в база за трижди престъпната война срещу нашите освободители — русите?” Те предават нашето отечество, оковават нашия народ във веригите на изключителния терористичен режим, за да могат по-лесно да го направят пушечно месо за грабителските цели на Хитлер. Но нашият народ не може и не бива да коленичи пред насилниците и предателите. Патриотичният пример на големите родолюбци-българи му сочи пътя на борбата и спасението.


[Previous] [Next]
[Back to Index]