Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
28.
24 септември 1941 г.


Васил Коларов

ФИЛОВ ДАДЕ СИГНАЛ ЗА ВЪВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЪВ ВОЙНАТА ПРОТИВ РУСИЯ

Немците могат да тържествуват: техният верен и предан слуга Филов, в качеството си на министър-председател, даде сигнала за въвличането на българския народ във войната против Русия. Ако до вчера правителството се резервираше да разпалва огъня открито, ако то даже в отговора си на руската нота още се опитваше да държи поне външно приличен тон по отношение на Русия, то сега смъкна булото и се яви пред народа в истинския си лик, като най-вулгарен агент на Хитлер, решен да направи последната крачка, за да тикне България в зиналата пропаст.

Въпреки своята флегматична природа и тлъсто телосложение, Филов като бесен тича от събрание на събрание и проповядва кръстоносен поход срещу Русия под знамето на Хитлер. И цялата глутница от гладни за кръв чакали — от продали рода си и съвестта си депутати, вестникари и мухлясали “общественици” — подема тоя сигнал и ето я пръсната по градове и села на нашата нещастна родина със задача да спечели народа за най-позорното, най-гнусното и най-съдбоносното дело — войната срещу нашата велика освободителка.

В своите речи пред представителите на задругите, на професионалните сдружения и на учителите Филов лъже и езуитствува, когато кани народа на война срещу болшевизма и комунизма. Това е маската на Хитлер, под която той иска да скрие своя разбойнически поход

125

срещу Русия. Но всеки, който има мозък в главата си, знае, че Хитлер нападна Русия, за да може да се укрепи завинаги като тиран и диктатор на Европа, че коварно нападнатият руски народ днес воюва не само за своята свобода, за своята чест и своето бъдеще, но и за свободата на всички европейски народи, които пъшкат под хитлеровия ботуш. Когето Филов призова нашия народ на борба срещу болшевизма и комунизма, в действителност той го зове да стане съучастник в убийството на свободата на всички нгроди, на своята собствена свобода, зове го сам да копае гроба, в който Хитлер ще тикне и него.

В своите речи Филов се заканва на комунистите, които той клейми като предатели. Но цял народ е свидетел, че това е маската, под която се прикрива варварският поход, който правителството е предприело срещу всичко честно и свободолюбиво у нас, срещу всички българи, истински родолюбци и патриоти, без разлика на партия и убеждения, които се отвращават от предателството на хитлеровите агенти, разкриват към каква пропаст тласкат филовци българския народ и го канят на борба за спасе.чието на своята родина от пълна гибел. “Грехът”, за който под обвинението в комунизъм се преследват, изтезават хиляди и хиляди български граждани, не е, че те са комунисти, а това, че те са противници на хитлеризма и борци срещу предателската хитлеристка политика на филовци и съдружие.

В своите речи Филов иска от учителите да внушат на учениците вярата в “победата” на Хитлер. Значи и децата на нашия народ не вярват в лъжите и фанфаронадите на нашите понемчени вестници, които всеки ден пеят химни на Хитлер, та учителите ще трябва да дойдат на помощ !

Напразни усилия, г. Филов! Вашата кампания няма шанс за успех и пред учениците, а пред народа тя е предварително осъдена на позорен провал. Каквито и дяволски старания да прилагате, душата на народа вие не ще спечелите. Вашият опит да го хвърлите във войната срещу Русия под командата на вашия вожд Хитлер ще развърже исполински сили на самозащита у нашия народ. Народът ни, който е преживял петвековно

126

робство, знае цената на свободата и независимостта си и ще съумее да ги защити!


В. Червенков

НАЙ-ДОБРЕ СЕ СМЕЕ ОНЯ, КОЙТО ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ

Родоотстъпниците от тайфата на Филов и Попов, разните там вестникари от “Днес”, “Нова вечер”, “Слово”, “Зора” и т. н, под диктовката на Берлин са се запретнали да изкореняват русофилството в България и да “присаждат” в душата на българите симпатии към хитлеровата грабителска сган, която заля цяла Европа в кърви, която се готви да залее в кърви и нашата страна. Няма да успеете, предатели! Вие можете да извършите не едно предателство и не една още пакост, но душата на народа вие не можете да купите и да продадете на Хитлер.

Вие бръщолевите на път и кръстопът, че “болшевизмът и руският народ не били едно и също нещо” Но тоя ваш брътвеж е просто смешен, господа. Близо двайсет и пет години как го слушаме. Втръснал се е на всички вече. Или вие считате българския народ за стадо овце, на което можете да приподнасяте всичко, в това число и такива изтъркани, полинели от времето и от живота идиотщини, съчинени отдавна, отдавна преди вас от битите белогвардейски генерали? Но вие завиждате на печалната слава на тия белогвардейски изкопаеми и сте решили да ги догоните и надминете — на добър ви час!

Вие се разхождате по страната и правите удоволствие на своите германски господари: плашите нашите селяни, че болшевиките щели да им отнемат земята, да им вземат къщурките и да направят жените им общи.

Смешни усилия, господа! Добриянов, известният приятел на Връбчо и евтин разсмивач на чорбаджийски угоените дембели в България, тия бабини дивитини разправяше на нашите селяни още преди повече от двайсет години. Добриянов одъртя и оглупя съвсем през това време, а селяните привикнаха да се подсмиват и да се ше-

127

гуват при вида на разните нескопосни плашила, които отвреме-навреме разни Добрияновци издигаха...

Ние знаем обаче, че немските агенти извличат из гнусния архив на белогвардейщината старите кални клевети и хули срещу руския народ, защото са заложили кръвта на нашите селяни за престъпните цели на Хитлер. Хитлеристките орди безчинствуват в Белорусия и Украйна, разграбват земите, имота на белоруските, украински и руски селяни, изнасилват техните жени, сестри и дъщери. А купените с немски пари български юди искат да тикнат българския народ в това позорно и братоубийствено дело. Именно за това се касае. Именно за това е предприет напоследък бесният поход на правителството, на вестникарите и всички понемчени сили срещу народа, срещу неговите верни и жилави синове-патриоти и дъщери-патриотки.

Ортаци на Хитлер, крива ще ви излезе сметката! Вие се задавяте от радост по повод на временните военни успехи на фашистката сган. Но вие рано ликувате, господа! Най-добре се смее оня, който последен се смее.


В. Червенков

КОЯ Е НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА?

Повече от шестдесет години за всички в България, пък и за цял свят е безспорна истина, че България биде освободена в 1878 година от руските войски, които дадоха над 200,000 жертви в кръвопролитните сражения при Плевен, на Шипка, при Стара Загора и Шейново. Тази очевидна истина е написана във всички учебници по история, тя е възпята от нашите поети и на първо място от нашия народен поет Иван Вазов, за нея самият народ е съчинил хубави и кръшни песни. Но тая истина е безспорна само за честните хора, за хората, които не са лишени от чувство на собствено достойнство и зачитане на фактите. Известно е обаче, че от тия неща хитлеристите и техните помагачи са лишени. Не е за чудене тогава, дето нашите понемчени българи напоследък с безочливостта на стари проститутки отричат ролята на Русия и на русите като наши освободители. Не била

128

Русия наша освободителка, понеже тогава тя била царска и измежду руските войски нямало тогава грузинци, които сега влизали в състава на руската държава ... Българските държанки на Хитлер се кълчат и се извиват, за да му се харесат. С толкова по-голяма погнуса се отвръща от тях всичко честно и достойно в нашата страна. Света и непокътната е в народа паметта за пролятата по нашите полета и гори руска кръв. Хиляди кръстове и братски могили напомнят за нея. А на продалите се на врага родоотстъпници ние ще кажем: напразно се хилите и подмятате, господа, в редовете на руските освободителни войски в 1877—78 год. в България против турците се сражаваха и кавказки войскови части, между които и грузинци.

Но на лъжците влизат ли им в работа фактите? Нали на нашите немски аргати за това им плащат от Берлин, за да лъжат и да хулят Русия и русите, които днес геройски защищават земята и свободата си от хитлеровите зверове.


[Previous] [Next]
[Back to Index]