Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
25.
17 септември 1941 г.


В. Червенков

ГОСПОЖА ПЛОЧЕВА И МОСКОВСКОТО РАДИО

Госпожа Плочева никак не може да понася, задето Московското радио нарича германските войски хитлерови фашистки орди. И се възмутила. И като се възмутила, рекла да се обади във вестник “Нова вечер”, за да убеждава българските жени да вярват в победата на Хитлер.

Ами, разбира се! Нашите българки сега друга абота си нямат и за нищо друго не мислят освен да вярват в победата на Хитлер, за когото, наистина, ушите им са изгорели. Сякаш Хитлер ще им меси хляб и ще им гледа децата. Те се чудят как да спасят залъка в устата си от Хитлер и плъзналите по страната ни негови гладници, а госпожата се надува да ги прави хитлерови приятелки.

Сбъркали сте адреса, госпожо!

Във връзка с антифашисткия женски митинг в Москва вие сте се заели да черните и да хулите руските жени-патриотки, жени-героини, които наравно с братята и мъжете си самоотвержено бранят родината си, ида възхвалявате германските орди. За какво ги възхвалявате, госпоже? За зверски убиваните от тях жени и деца, за изнасилваните от тия изверги украински и белоруски девойки в заетите съветски райони!

Вие може би ще разкажете на българските жени за голямото германско културно изобретение по запазване на “чистотата” на германската “висша” раса? Я се помъчете, та кажете нещо по това! Нали за “културата”

113

на германските фашисти сте се запретнали да бръщолевите в понемчения вестник “Нова вечер”.

Или вам и вам подобните именно такава немска култура ви допада?


В. Червенков

ДОБРЕ ЧЕ ГОСПОДИН ХАНСОН НЕ Е В БЪЛГАРИЯ

Неотдавна на синдикалния конгрес в Швеция министър Хансон произнесъл реч. Между другото той казал:
 

“В нашата страна има изменници, които предават интересите на шведския народ. Позорно е просто, че става нужда да се арестуват хора, задето поддържат връзки с чужди държави. Тия шведски граждани забравят, че са шведи.”


Господин министърът е съвършено прав в своето възмущение от поведението на ония шведски граждани, които продават и предават шведските интереси на германските фашисти.

Но какво да кажем ние, когато у нас предателството на българските интереси е въздигнато в “добродетел”? У нас тия, които не само поддържат връзки с фашистка Германия, но пуснаха нейните орди в страната и заедно с тях открито готвят да хвърлят нешия народ във войната за чужди на България интереси, стоят начело на управлението, издават вестници, държат в ръцете си цялата държава и нашата армия.

Вместо да бъдаг сами натикани в затворите, тия предатели тикат в затворите и в изгнание по лагерите истинските български патриоти, честните и безкористни представители на нашия народ.

Ето докъде стигнахме по пътя на главоломната германска политика, която се води от днешната управническа царборисова тайфа, от тая властвуваща у нас “пета колона”.

Добре че господин Хансон не е в България — щеше непременно да се озове в лагера при Асеновград.


[Previous] [Next]
[Back to Index]