Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
24.
15 септември 1941 г.


В. Червенков

НЕ БЪРКАЙТЕ СЕБЕ СИ С НАШИЯ НАРОД, ГОСПОДА ГЕРМАНСКИ АГЕНТИ!

Нашето правителствено радио почти всяка вечер ни приподнася отделни извадки от втръсналите се вече на всички клетвени възклицания и закани по адрес на нашия народ, който въпреки всичко си остава студен и чужд към провежданата от правителството лакейска политика в угода на германците.

Софийското радио например на 10 този месец вечерта даде извадка от правителствения вестник “Днес”. Правителственият вестник с вид на специален, току-що натоварен от нашия народ негов пълномощник и изразител, сипе една след друга — една от друга по категорични — декларации: ние ще бъдем с Германия докрай. Всеки опит да ни откъснат от нея ще пропадне. Българският народ е на своя пост и е готов да изпълни своя отечествен дълг. Нашият народ е честен и от своята дума не се отказва. И така нататък в тоя дух.

Вярното си е вярно. Че българският народ е на своя пост и е готов да изпълни своя дълг — това е вярно. Вярно е още и това, че нашият народ е честен и от своята дума не се отказва.

Но ние питаме: кога и къде нашите граждани, работници и селяни са дали дума на германците да им бъдат послушни роби, да проливат кръвта си за тях, за техните пъклени грабителски цели?

Вие, господа, когато залагахте нашата страна пред фашистка Германия и я предадохте на съсипия от побеснелите пълчища на Хитлер, вие питахте ли българския

109

народ? Питахте ли тоя народ, когато превърнахте Варна и Бургас в свърталища на германските и италиански подводници и военни кораби? Питахте ли го, когато предадохте българските летища в ръцете на германските военни власти? Вие питате ли българския народ сега, когато след всички извършени вече злодеяния срещу него, се готвите да извършите и още по страшното зло — да го хвърлите във война за интересите на Германия?

Та с какъв сурат подир това вие си позволявате да говорите от негово име?

Сурат, разбира се, вие нямате никакъв. Както нямате и чест, и съвест, и достойнство. Тия неща вие покорно сложихте пред нозете на Хитлер. Хитлер не обича достойните, съвестните и честните. В неговото черно сборище цари само раболепието пред “висшата северна раса”.

Нашият народ обаче тъкмо защото, както всички свободолюбиви народи, е честен и обича своята родна земя, не желае и няма да бъце роб на Хитлер.

Господа германски агенти, не бъркайте себе си с нашия народ!


В. Червенков

ВЧЕРАШНИЯТ “ПРАЗНИК” У НАС

Вчера правителствените вестници отбелязаха “деня на българската земя” и рождения ден на престолонаследника. Обаче неотдавна скърпеният по чужди терк “празник на земята” не можа да привлече българския народ. Нашите селяни останаха глухи към него. Омръзна им да слушат бабините дивитини и приказките от “Хиляда и една нощ” на нашите понемчени вестници: българският селянин блаженствувал, имал си бил много земя, хамбарите му пръщели от жито, бил сит и доволен и просто не знаял къде да дява богатствата си. Даже всички селяни у нас били напълно осигурени на старост.

Правителственото радио — без да му мигне окото, дето се вика — снощи разпространяваше и в ефира тия нагли гаври с тежкото положение на нашите селяни.

110

Хората се чудят как да свържат двата края, а купените с немски марки писачи се опитват да ги залъгват с измислици и с голи лъжи. А като почнат пък да ги плашат с болшевизма — какви ли страхотии не щеш! Но кой ще ви повярва сега на тия страхотии, господа? Ями че вие самите преди четири-пет месеца, когато Хитлер не беше още подло нападнал Русия, пишехте и говорехте съвсем другояче за руските селяни, за техните колхози и даже за болшевиките. Вие тогава хвалехте Русия за големите й успехи в колхозния живот. А сега по заповед от Берлин извъртяхте пергела на 180 градуса и брътвите работи, на които сами не вярвате. Вие разчитате на късата памет на хората, но нашите селяни не са от плиткопаметните.

На това отгоре нашето радио снощи произведе цар Борис III пряк приемник на древния български цар Борис, който наистина извърши полезно и прогресивно дело, като покръсти българите. Но какво общо има с него Борис Фердинандов, немец не само по кръв, но и по политиката си, по делата си? Цар Борис III е пряк и достоен приемник на баща си — цар Фердинанд, който, както знае мало и голямо у нас, със своята немска политика причини две катастрофи на българския народ в неговото минало. И тоя Фердинандов син тласка сега България към нови катастрофи.

Вместо да залъгвате и да плашите нашите селяни с разни измислици, вие, господа, му разкажете за нотата, която съветското правителство е връчило на нашия пълномощен министър в Москва — господин Стаменов, обнародвайте тая нота. Какво се спотайвате? Или от Берлин не ви разрешават?


В. Червенков

ЛЪЖИТЕ И ФАКТИТЕ

Неотдавна “Нова вечер” съобщи, че в нейната редакция постъпват много писма, в които български граждани настойчиво искат да им се каже истината за положението на Източния фронт. “Нова вечер” нахално заяви по тоя случай, че истината се намира в това, което предавали нашите вестници.

111

Притиснати до стената, платените и професионални лъжци от българското отделение на гьобелсовата пропаганда мислят, че могат така евтино да се отърват от въпросите на нашите граждани. Ние неведнаж вече разобличавахме и разобличаваме опашатите измислици, уличните ругатни и клевети на нашите правителствени вестници по адрес на Червената армия.

Слушайте например, какво писа за Червената армия вестник “Днес”, достоен събрат на “Нова вечер”, на 6 август тази година.

“От общо 120 съветски пехотни дивизии, 155 блиндирани бригади и 60 полка кавалерия са останали само две ядра, които оказват съпротива при Петроград и Киев.”

Откакто вестник “Днес” предаде това съобщение, изминаха цели 40 дена. Пита се, какво стана по другите места на огромния Източен фронт? И ако от Червената армия са останали само две ядра при Петроград и при Киев, то кой нанася безпощадни и съкрушителни удари върху германските дивизии около Смоленск, при Одеса и в околностите на Днепропетровск?

Два дена след като “Нова вечер” стръвнишки се озъби на читателите си по повод на получените от нея писма с въпроси за истинското положение на Източния фронт, Съветската осведомителна служба обнародва съобщение:
 

“. . . боевете за град Елня около Смоленск, които се водеха в течение на 26 дена, се завършиха с разгромяването на дивизията на СС, на 15 пехотна дивизия, на 17 подвижна дивизия, на 10 блиндирана дивизия, на 137 австрийска пехотна дивизия, на 178, 292, 269 пехотни дивизии на противника. Остатъците от дивизиите на противника бързо отстъпват на запад. Нашите войски заеха град Елня.”


Защо мълчите по тоя повод, господа редактори на “Нова вечер” и на другите български издания на Гьобелс?

Защо по тоя повод мълчите като риби и вие, господа от Софийското радио? Мълчите, защото служите не на истината и на България, а на заклетите врагове на истината и на България. Вие точно изпълнявате директивата на Филов: “Почнахме с лъжа и ще продължаваме да лъжем”.


[Previous] [Next]
[Back to Index]