Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
21.
8 септември 1941 г.


В. Червенков

НAКЪДЕ ОТИВАМЕ?

Извънредната сесия на Народното събрание, която прие драконовските допълнения към закона за защита на държавата, насочени да задушат всяко народно движение за свобода, за хляб и за независимост на нашата бащина земя; кървавата и масова полицейска хайка против истинските патриоти на България, която е предприета по заповед на Берлин от българския клон на германското гестапо; присъствието на адмирал Редер у нас и неговите задкулисни преговори с цар Борис и с правителството; извънредното заседание на Министерския съвет оня ден в присъствието на царя; отчаяните вопли на правителствените вестници за “единение” и “послушност” на българския народ към германските завоеватели и грабители; помиите от лъжи и клевети, които платените агенти на хитлеризма у нас с особено усърдие изливат напоследък по адрес на героичната Червена армия и отечествената война на нашите руски братя — всичко това не оставя никакво съмнение, че кръвта и бъдещето на българския народ са вече заложени пред Хитлер, че управническата шайка е решила да тикне страната в пропастта — в най-безнадеждната, най-позорната война, каквато е войната на фашистка Германия против съюзените; сили на Русия, Англия и Америка.

Правителството пристъпва към изземването на така наречените “излишъци” от зърнени храни у селяните, т. е. пристъпва към изземването и на последното житно зърно у нашите селяни. Това означава ужасна зима и ужесна пролет за България.

92

Германските фашисти бързат; затова те упражняват силен натиск върху България — по-скоро да влезе тя във войната. Все по-упорито се говори, че българските войски трябвало да се използуват от Германия в нейния поход срещу Съветска Русия. Нашето правителство подготвя осъществяването на пъкления план на Хитлер.

Преживяваме тежки, крайно опасни за бъдещето на Българи дни. Самозабравилата се от лакейско усърдие управническа шайка у нас не се стеснява вече открито да призовава българите към вярност на фашистка Германия. България досега не е преживявала подобен национален позор: българско правителство да кани открито българския народ да бъде верен на вражеска нам държава и да бъде готов да пролива кръвта си за чужди интереси. Даже Радославов в миналата европейска война не падна така низко.

В България днес диктуват и се разпореждат германските фашисти. Филов и Попов изпълняват заповедите на Берлин.

България мгвже да бъде спасена само ако тя скъса с фашистка Германия, ако решително се откаже да бъде оръдие на германските завоевателни планове.
Васил Коларов

ПРЕДСТОЯЩАТА ОБИКОЛКА НА МИНИСТРИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ

Нашите министри и депутати решили да се побезпокоят и да обяснят международното и вътрешно положение на нашата страна. Благодарим за вниманието, с което ни удостояват.

Но самото известие за тая министерска обиколка из страната ни напомня за една друга подобна обиколка на министрите и депутатите през м. февруари т. г. И тогава нашите отговорни държавници и общественици от лагера на правителството бяха плъзнали по градове и села, държаха големи речи и ни уверяваха, че под “мъдрото ръководство” на правителството на цар Борис, нашата страна ще запази напълно своя неутралитет и всяка опасност за народа и за неговото бъдеще ще бъде избягната.

93

Обаче всичко това излезе една подла измама. Министерската обиколка беше курдисана маневра, за да се хвърли прах в очите на народа, да се приспи вниманието му, за да не би да се попречи за изпълнението на изработения вече план за предаване нашата страна в лапите на хитлерова Германия. Още не беше заглъхнал шумът от тържествените уверения и успокоения на министрите, когато със съгласие на правителството нашата страна биде наводнена от германските орди и България биде превърната във васал на Хитлер. Биде извършено нечувано предателство към най-скъпите интереси на нашия народ.

Какъв план се крие зад новата министерска обиколка? Не ще ли бъде тя пак една измамническа маневра? Не искат ли министрите пак да ни залъжат, за да могат след това свободно да играят юдинското си хоро върху нашия гръб?

Хитлер всеки ден усиля натиска си върху нашето правителство, за да обсеби окончателно нашия хляб и нашата войска. Особено голям е натискът откакто неговият план за мълниеносна война срещу Русия биде разбит от геройската съпротива на Червената армия, а курдисаният от него “кръстоносен поход” срещу Русия се позорно провали и вместо да изолира Русия, сама хитлерова Германия се оказа изправена срещу могъщата коалиция на трите най-велики държави — Русия, Англия и Съединените щати.

Ревностен проводник на германския натиск е нашият тъй наречен меродавен печат, на който е възложена задачата да подготви главите на нашия народ за кюляфа, който му се крои. От известно време насам, като по даден знак, всички вестници, надувани от Берлин, са открили стръвнишка кампания да тикнат безвъзвратно България в пропастта. Срамно е, че тия вестници се наричат български. Понемчени вестникари като Крапчев и Кожухаров, Дамянов и Николов, Бързицов и Николаев, лъжепрофесори и изменници на своя род като Генов, Консулов и Владикин се надпреварват в подстрекателствата си, като не се спират пред никаква лъжа, никакво безчестие и никаква фалшификация само и само да убият морално и политически нашия народ, като го направят съучастник и помагач на Хитлер — тоя палач

94

на цяла Европа, само и само да го хвърлят в най-позорната и най-престъпна война срещу нашата велика освободителка Русия. А правителството по всякакъв начин насърчава тия безчестни подстрекатели и безпощадно се разправя с всеки честен гражданин и патриот, който в тия съдбоносни времена се решава да вдигне глас на предупреждение срещу авантюристите и предателите. За тая цел то току-що прокара в Народното събрание под диктовката на своите германски господари нови драконовски закони.

При такова положение не може да има никакво съмнение, че се готви ново, по-страшно престъпление към нашата родина. Продалите се духом и тялом на Хитлер авантюристи и изменници предприемат генерален щурм, за да довършат гибелта на нашия народ. Предстоящата обиколка на министрите и депутатите е предназначена да послужи като параван за постигането на тия пъклени цели.

Ето защо нашият народ трябва да бъде нащрек, защото оставиме ли се и сега да бъдем измамени и изиграни, то злото може да стане непоправимо. На мобилизацията на продалите се на Хитлер авантюристи и предатели трябва да бъде противопоставена мобилизацията на преданите на своята родина граждани и гражданки, т. е. целият български народ, без разлика на партии и политически убеждения. На българската войска, на всички честни офицери и войници в това отношение се пада голяма отговорност. Техният дълг е да служат к на делото на своя народ, а не да изпълняват позорната роля на наемна войска на чуждия завоевател. И първото нещо, което трябва да направи веднага народът за своята самозащита, то е да пазим в своите ръце житото и другите храни и припаси от тазгодишната жътва. Към тях протяга разбойническите си ръце Хитлер, който оплячкоса цяла Европа и осъжда на глад всички поробени от него народи. По негово искане правителството вече разпорежда за изземване на храните от населението. То знае, че народът е силен, докато държи в ръцете си хляба, и затова иска да го обезоръжи, като му го отнеме.

Земеделци, производители, граждани и гражданки! Не изпущайте това мощно оръжие из ръцете си! Не оставяйте да отнемат хляба на България, в който е животът

95

и силата на народа ни! Бандата, която се е продала на Хитлер, не заслужава никакво доверие. Тя лъже, когато уверява, че искала да обезпечи прехраната на работниците и непроизводителното население. Животът на .целия наш народ ще бъде гарантиран, когато хлябът се намира у производителя. Правителството иска да го отнеме от него, за да може по-лесно да го предаде на немците. Български граждани! Пазете реколтата от немските плячкаджии и техните български помагачи. Нито една крина жито на хитлеровите разбойници.


В. Червенков

И ПРОФЕСОР КОНСУЛОВ ОБЛИЗВА БОТУШИТЕ НА ХИТЛЕР

И професор Консулов бърза да не изостане по-назад от своя колега професор Филов. И той се е запретнал да плаши българския народ с ужасите на “болшевишкия рай”. Ако, не дай боже — пише професор Консулов във в. “Дума”, — победи Съветският съюз, нашата съдба ще бъде решена. Щели били, според професора, да ни разделят напълно между съседните държави или пък Щял да бъде въдворен у нас “болшевишки рай”.

Господин професорът, разбира се, знае, че Русия беше коварно нападната от фашистка Германия. Той знае, че Русия води отбранителна, отечествена война за своето право да съществува като свободна и независима държава. От това следва, че Русия никого не заплашваше и не заплашва със завоевания и с натрапване на своята обществена и държавна система. Грабежът и насилственото насаждане на чужди на народите обществени и държавни системи е специалност на Хитлер, която вече костува неимоверни страдания на толкова европейски народи.

Защо господин професорът черното нарича бяло, а бялото — черно?

Защото и той е продал българската си съвест на германците.

96

Че в тая гигантска война, която сега пламти на Изток, ще победи могъщият съюз на демократическите държави — Русия, Великобритания и Америка, — в това няма и не може да има никакво съмнение. И че тая победа ще реши и нашата, т. е. на българския народ, съдба — в това също така няма и не може да има никакво съмнение. Целият въпрос, господин професоре, е там, че шайката, която днес управлява България и към която очевидно Вие сте се присъединили, няма нищо общо с българския народ. Да, тая шайка има защо да се бои и да трепери от победата на демократическите сили в сегашната война. А българският народ с цялата си душа е за тая победа. Той се готви да внесе и своя дял в нея, понеже това диктуват неговите най-първи, върховни интереси.

Колкото се отнася до заявлението на господин професор Консулов, че “нова Европа”, т. е. фашисткият робовладелчески ред се нуждаел от “верен страж” на Близкия изток и че тоя страж трябвало и можело да бъде България, ще кажем следното: жилото на новия фашистки ред се е впило вече и в снагата на нашия народ, комуто германските фашисти са отредили ролята на пушечно месо за постигането на техните нови грабителски замисли. Нашето бащино огнище е превърнато с помощта на предатели от рода на филовци в мрачна германска казарма. За тоя “нов ред” българският народ не желае пръста си да мръдне, камо ли да му бъде верен страж. Верен страж той иска да бъде не на тия, които му нахлузиха чуждия ярем и които търгуват с кръвта му, а на своята независимост и свобода.

Вие, господин професоре, и вам подобните герменски глашатаи можете да стражарувате на фашистка Германия и в Близкия, и на Далечния изток, то си е ваша лакейска работа. Сметка за нея ще ви се потърси подире. Но вие и българският народ не сте едно и също нещо. Това са две съвсем, съвсем различни неща.

Българският народ знае и чувствува, че ако Хитлер и кървавият пангерманизъм победи, България ще бъде нещастна германска колония и че, наопаки, победата на нашата велика освободителка и нейните съюзници ще

97

спаси България от гибел, ще осигури нейното свободно й независимо съществуване, нейното процъфтяване. И затова нашият народ не само с цялата си душа желае тая победа, ами и с всички възможни средства ще се стреми да помогне за нея. От поражението на фашистка Германия имат основание да се боят само хитлеровите оръдия и народните предатели в нашата страна. И само те!


[Previous] [Next]
[Back to Index]