Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
15
25 август 1941 г.
 

Васил Коларов

ПРОПАДАНЕТО НА ХИТЛЕРИСТКИЯ ПЛАН

Нашият надуван като гайда от Берлин продажен фашистки печат отдавна “разгроми” Съветския съюз — “унищожи” авиацията му, танковете му, артилерията му, въобще цялата Червена армия. Още преди месец и половина той обяви пътищата за Москва, Ленинград и Киев отворени и че Червената армия хвърляла вече в бой последните си резерви. В подлизурството си към Хитлер той даже Ленинград вече не нарича другояче освен със старото му немско име Петербург.

Като се “разправиха” набързо с Русия, понемчените наши вестникари от “Зора”, “Слово”, “Утро”, “Днес”, “Вечер” и други забравиха за “високите цели” на хитлеровия кръстоносен поход срещу болшевизма; те с лиги на устата почнаха да описват какви баснословни хлебни и други запаси германските хуни щели да задигнат от Русия, за да спасели от глад и нужда поробена от Хитлер Европа. И нашите мародери, за да не пропуснат случая да пипнат и те нещичко от очакваната руска яма, все по-яростно насъскват за намесата на България във войната. Скоро часът щял да удари дванадесет, след туй щяло вече да бъде късно ...

Но всички срокове изминаха, а обещаният “триумф” на Хитлер все още не настъпва. Мълниеносната война по общо признание пропадна. “Унищожената” уж съветска авиация започна да бомбардира даже Берлин и други немски градове. “Разгромената” уж Червена армия със своите

65

могъщи танкови колони, със своята безбройна артилерия, със своите многочислени мотомеханизирани и пехотни дивизии оказва, по общо признание, такава геройска съпротива на хитлеровите пълчища и им нанася такива чудовищни загуби, че в победата на Хитлер почнаха да се съмняват и най-заслепените му привърженици. Знаменитите германски танкове, пехотни и моторизирани дивизии, разните отборни фашистки полкове СС, “викинги”, “Германия” и др., с които Хитлер покори цяла Европа, се топят бързо из руските степи под страшните удари на Червената армия и на многобройните партизански отреди, от които гъмжи цялата заета от германците част от руската територия. Затова плащаният от немците печат мълчи като пукъл, не обелва зъб и нашето официално радио. Те всекидневно разгласяват и коментират германските хвалебни и лъжливи съобщения за военните действия на Източния фронт, но като гузни отминават с мълчание съобщенията на руското Информационно бюро и особено обнародваната от него равносметка за изтеклите първи два месеца от войната между хитлеристка Германия и Русия.

От тая равносметка ние узнаваме, че в течение на два месеца германската армия е изгубила повече от два милиона души убити, ранени и пленени. Освен това тя е изгубила около 8 хиляди танка, 10 хиляди оръдия и повече от 7 хиляди и 200 аероплана. Само през последните три седмици Червената армия е разбила и унищожила 12 танкови дивизии, 8 моторизирани дивизии, 37 пехотни дивизии и много отделни полкове от различни дивизии. Много от разбитите дивизии са останали само със своите номера, а другите — с по 10—12 души в рота.

Загубите на Червената армия, на пук на разпространяваните у нас фантастични германски сведения, са далеч по-малко от немските загуби. От началото на войната досега те не надминават 700 хиляди убити, ранени и пропаднали в неизвестност. Освен това Червената армия е загубила 5,500 танка, 7,500 оръдия и 4,500 аероплана.

Руското сведение, на основание досегашния ход на военните действия, дохожда цо - следните заключения: първо, хитлеровият план да разбие Червената армия за 5—6 седмици пропадна: почнатата от Хитлер разбойническа война ще бъде продължителна, а огромните за-

66

губи на германската армия приближават смъртта на хитлеризма. Второ, временно отстъпените от Червената армия територии нямат решаващо значение за по-нататъшния ход на войната до пълното унищожение на врага. Трето, докато човешките резерви на Германия се изчерпват и нейното международно положение от ден на ден се влошава, то силите на Червената армия непрекъснато растат и Русия печели нови могъщи съюзници.

Съвършено вярно подчертава руското съобщение, че историята на войните свидетелствува, че всякога са побеждавали ония държави и армии, силите на които в течение на войната са се уголемявали, а са търпели поражение ония държави и армии, силите на които в течение на войната са пресъхвали и са се намалявали.

Ето каква е действителността. Тя е страшно печална за българските подлоги на Хитлер. Тя е в състояние да отвори очите на последния слепец у нас, който се храни само с приказки от “Хиляда и една нощ” от рода на германските военни съобщения и техните коментарии в нашия печат. Но затуй именно и съветските съобщения у нас не се печатат, а ония, които ги слушат по радиото, се преследват като тежки престъпници. Разказват, че на въпроса на някои любопитни, защо не се печатат руските съобщения, нашият, пази боже България, министър-председател Филов отговорил: “Почнахме с лъжа, ще продължаваме да лъжем и по-нататък”.

Лъж`ете, лъж`ете, г-да министри, това е единственото оръжие на вашата предателска народоубийствена политика. Но на лъжата краката са къси. Въпреки бодливия тел, с който преграждате истината, тя си пробива път. И българският народ я знае. И преди да успеете да го тикнете в гроба, който му копаете, той ще съумее да прати по дяволите цялата ваша гнусна банда.


[Previous] [Next]
[Back to Index]