Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
11.
16 август 1941 г.


В. Червенков

НОВИ ПРОВОКАЦИИ

Отново се съобщава за неприятелски самолети, които на 11 срещу 12 т. м. хвърлили бомби в Шуменско, в Разградска и Силистренска околия. И отново се пущат в ход провокаторските съобщения, че самолетите били съветски.

Не може да има никакво съмнение, че имаме работа пак с немска провокация с цел тя да се използува за въвличане на България във война срещу Съветска Русия.

Кой здравомислещ и честен човек въобще може да допусне, че сега, когато Съветска Русия води гигантска Отечествена война против вероломно нападналите я германски фашистки пълчища, тя ни повече, ни по-малко ще вземе да предизвиква една или друга държава чрез подобни действия, като тия, за които се съобщава, че са станали през нощта срещу 12 август? Не е ли ясно като бял ден, че тия действия не са в интереса на Съветска Русия, че тия действия са в интереса на ония, които коварно я нападнаха? Нима ние не виждаме, че не друг, а фашистка Германия върши всичко, за да увеличи броя на държавите-участници в престъпната война срещу великия братски руски народ?

Български граждани и гражданки, бъдете нащрек! Бъдете зорки! Разобличавайте провокацията с мнимите съветски самолети! Бомбите, хвърлени в Шуменско и другаде, ако въобще са хвърлени такива бомби, са дело на враговете на българския народ, които само търсят повод, за да го хвърлят във война срещу нашата освободителка.

48

 

Васил Коларов

БРАТЯ УГНЕТЕНИ СЛЯВЯНИ!

Светът гори в огъня на най-кръвопролитната и разрушителна война, каквато въобще знае човечеството.

Тая война биде натрапена на света от кръвожадния германски фашизъм. Народите на Франция, Чехословашко, Полша, Австрия, Холандия, Белгия. Дания, Норвегия, Югославия, Гърция се намират под ярема на германските фашисти и техните помагачи — фашистите в Италия, Унгария, Румъния, Финландия.

Особена омраза хитлеризмът изпитва към славянските народи. Коварният план на германския фашизъм е да заграби завинаги нашите древни славянски земи, да ги предаде в ръцете на немските барони-земевладелци, в ръцете на италианските, на унгарските богаташи и да превърне славяните във вечни роби.

Германският фашизъм не се спира пред физическото изтребяване и унищожаване на славяните. Хитлер и неговата фашистка тайфа открито говори за необходимостта от “унищожаването на масата от славяните”. Тоя кървав план за унищожаването на славяните се провежда с безпримерна жестокост.

Германският фашизъм пороби и разпокъса на части една от най-културните и трудолюбиви европейски страни — Чехословашко. Значителна част от словашките земи е подарена на унгарските земевладелци. Такава също съдба постигна Задкарпатска Украйна. Повече от 100 хиляди чехи, словаци и карпато-украинци чезнат в затворите и концентрационните лагери.

Германският фашизъм унищожи полската република и за година и половина изтреби около 3 милиона поляци. В австрийските градове Грац и Волфсберг Хитлер е създал “пазар на роби”, гдето на публичен търг продават полските селяни и работници на немските земевладелци и господари.

Хитлеристките пълчища, които мъкнат със себе си фашистите от Италия и Унгария, зверски се разправиха с Югославия. Град Белград е разрушен. В първите още дни в града са убити 32 хиляди мирни жители. Югославянската държава биде подхвърлена на разбойническа подялба между немските, италианските и унгарски фашисти. За три месеца физически са изтребени над 80 хиляди сърби.

49

В продадената на Хитлер от нейната предателска управническа тайфа България се разпореждат немските окупатори. Българският народ насилствено е тласкан във война против своите братя славяни. Българското население е подхвърлено на най-жесток терор и грабеж.

При предателското си нападение върху Съветския съюз германският фашизъм срещна железния отпор на Червената армия, могъщата съпротива на цялото руско, украинско, белоруско население, на “всички народи на Съветския съюз. В районите на Съветска Украйна и Белорусия, които врагът успя да заграби, се вършат нечувани гаври и зверства над мирното население. Фашистите изгарят цели села, разстрелват, бесят, изтезават хиляди селяни, изнасилват жени, убиват деца. Само във Лвов в първите още дни на немското господаруване са били убити и погубени не по-малко от 6 хиляди души.

По такъв начин всички свободолюбиви славянски народи — чехи, словаци, карпато-украинци, поляци, сърби, хървати, словенци, бългери, руси, украинци, белоруси и др. са подложени на кървавата робия на германския фашизъм.

Братя угнетени славяни! Ние се намираме пред смъртна опасност.

Удари часът, когато целият славянски свят трябва да се обедини за най-бързия и пълен разгром на германския фашизъм.

Ние се обединяваме като равни с равни Ние имаме една задача и една цел — разгрома на хитлеровите армии и премахването на хитлеризма. Ние имаме един горещ всеобхващащ стремеж: славяните, също така, както и всички други народи, мирно и свободно да се развиват в рамките на своята държава. Ние решително и твърдо отхвърляме самата идея за панслазизма, като едно издъно реакционно течение, дълбоко враждебно на високите задачи за равенството на народите и на националното развитие на всички държави, течение, което руският царизъм използуваше за своите империалистични цели. Нашата задача е с обединени усилия да премахнем гнета на немския фашизъм, колкото и каквито жертви и да ни струва това.

Братя угнетени славяни! Нека пламъкът на свещената борба като могъща буря да се понесе над всички

50

поробени или на път да. бъдат поробени от хитлеризма славянски земи! Нека всяка педя славянска земя се превърне в гроб за врага и в база за освобождението от хитлеровия гнет!

С всички средства подкопавайте боеспособността и разлагайте редовете на хитлеровата армия.

Саботирайте всички начинания на омразния хитлеров режим! Подпалваите военните складове, прекъсвайте телеграфните и телефонни връзки, устройвайте катастрофи за вражеските ешалони, безпощадно унищожавайте живата сила на врага, по-широко развивайте всенародната партизанска война за освобождението от хитлеровия гнет!

Кръв за кръв! Смърт за смърт! Безпощадна мъст на врага за поробването на родните земи, за разрушените градове и изгорените села, за убитите и погубените в затворите и концентрационните лагери, за сълзите на жените и гибелта на децата, за всички гаври над нашите народи.

Братя угнетени славяни! Врагът е коварен и силен. Но съединени заедно, ние сме сто пъти по-силни от него. Народите на Съветския съюз и неговата Червена армия са с нас! С нас са всички демократически страни, с нас е цялото напредничаво човечество.

Вдигайте се на освободителна война против хитлеризма !

Смърт за фашистките банди на Хитлер и Мусолини — убийците на славянските народи!

Да живее нашата победа над кървавия хитлеризъм!


[Previous] [Next]
[Back to Index]