Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
101.
27 декември 1941 г.


В. Червенков

НОВИТЕ ПОБЕДИ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ

Всеки ден пристигат съобщенията за нови успехи на Червената армия. Днес стана известно, че съветските войски са разгромили силни германски войскови части в района на Волхов, като са заловили големи военни трофеи и са унищожили над 5,000 германски войници и офицери. В същото време съветските войски са освободили градовете Наро-Фоминск и Бельов и продължават да настъпват на запад.

Тия съобщения вселяват радост и нова увереност в сърцата на всички честни хора, на всички свободолюбиви народи. Легендата за така наречената “непобедимост” на германската армия премина в областта на преданията. А приказките за “доброволното отстъпление” на германците, които разпространява германската пропаганда, имат назначението да скрият сериозните и с големи последствия поражения на Хитлер на Източния фронт. Но всички виждат, че тая игра на криеница само разсмива света. Нима когато се отстъпва доброволно, се оставят на полесражението по пет, по десет и по петнадесет хиляди убити и ранени? Нима когато се отстъпва доброволно, презглава бягат и захвърлят на полесражението десетки и стотици танкове, стотици и хиляди камиони, хиляди и стотици хиляди снаряди ? И нима доброволно се отстъпват такива много важни стратегически пунктове като Ростов, като Елец, като Тихвин! Излиза, че германците събраха повече от половината от всичките си танкове и ги хвърлиха заедно с още няколко дивизии срещу Москва, издигнаха планини от собствените си трупове в течение

387

на двумесечни най-кръвопролитни боеве само за да се откажат сега доброволно от Москва!

До каква степен се е забъркала германската пропаганда наистина!

Нашите тъпанари също омърлушено преповтарят гьобелсовите смехотворни обяснения. Но кой им вярва повече?

На 31 октомври “Зора” се пенеше да доказва, че съветските войски не ще могат да оказват вече съпротива, че са унищожени 5,000,000 съветски войници, че Москва вече е почти взета и т. н. А сега и “Зора”, и целият правителствен печат хрисимо мълчи за хитлеристките поражения на Източния фронт. Народът знае обаче за тях. Въпреки телените мрежи и полицейските инквизиции, той слуша гласа на Москва — на гордата и непобедима Москва, която символизира днес победата на свободата и напредъка над хитлеристкия мрак и варварство.

На Източния фронт се набелязва вече сериозен поврат. Червената армия е преминала в решително контранастъпление на редица най-важни места. Победата на Червената ермия при Москва означава началото на пълния разгром на хитлеристките орди.


В. Червенков

ЗА СТУДЕНТСТВОТО

Клечковците от “Бранник” протягат ръце към университетската младеж. Те се мъчат да изкористят нашето патриотично судентство, за да свият хитлеристко гнездо в неговата среда. “Браннишките” отреди са нужни на правителството, за да има своя организационна опора в позорната идеологическа кампания за фашизацията на нашата учаща се младеж и изобщо на младежта у нас.

Университетските катедри у нас отдавна са предоставени на разположение на всевъзможни наши и германски учени мракобеси.

Нашето студентство е поставено под опеката на явни чужди агенти, единствената задача на които е да разлагат нашата младеж, като й внушават унизително

388

раболепие към хитлеристките касапи и като се мъчат да й втълпят пагубната мисъл, че истинската служба на България изисквала била днес уж тъкмо това раболепие и готовност слепешката да си пролива кръвта за Хитлер.

“Браннишките” отреди в Университета имат за цел да улеснят хитлеристките агенти още по-близко да вземат в ръцете си нашата студентска младеж за своите пъклени цели.

Будното и честно наше студентство има поради това голямата и настоятелна задача да се опълчи решително срещу полицейско-фашисткия поход в Университета. Опитите на “Бранник” трябва да се разбият в сплотеността и единодушието на родолюбивото студентство. Нашето студентство има големи и славни борчески традиции. То трябва да ги умножи днес с беззаветната си борба срещу мракобесите — наши и чужди.

Нашите студенти-патриоти трябва да оградят реакционните и хитлеристки професори със студена стена от вражда и недоверие. Те трябва да издигнат своя глас на протест срещу превръщането на нешата Алма Матер в открита трибуна на фашизма.

Правителството не жали сили и средства, за да отклони нашата младеж от пътя на народната борба против хитлеристките насилници и техните български опашки. За това то си е плюло в устата с Хитлер. Нашата младеж — от градове и села — с толкова по-голяма енергия трябва да се бори срещу предателския поход на правителството.

Нашето студентство има дълга да върви в първите редици на тая борба.


[Previous] [Next]
[Back to Index]