Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
9.
11 август 1941 г.


В. Червенков

БЪЛГАРИ, НАЩРЕК!

Нашите правителствени кръгове и официалният печат у нас напоследък са пуснали в ход една нова шашарма.

Филовци и поповци се боят като от огън от нашия народ, който ненавижда от дъното на душата си немските фашистки пълчища и изпитва братски симпатии към великия руски народ и неговата сегашна освободителна Отечествена война. Те нямат смелостта да обявят открито за новите престъпни авантюри, които с тяхна помощ Хитлер готви на Балканите.

Поради това прибягват към диверсии, към нови шашарми, към опит да измамят отново народа, неговата бдителност, да отклонят и притъпят вниманието му от пъклените замисли на фашистките кърджалии.

Шашармата се състои в пуснатите слухове и “достоверни” сведения за уж предстоящото англо-турско нападение върху България и за готвеното уж едва ли не в най-близките дни нахлуване на съветските армии в Добруджа, които, между впрочем, нашият продажен печат толкова пъти унищожава и разгромява: оказва се, те все пак си съществуват.

Няма да се скриете, господа. Много е тънко покривалото: през него стърчат изцяло вашите фашистки уши. Пък и цял свят днеска вече знае много добре нрава и табията на вашите берлински господари. Всеки път, когато Хитлер избере своята нова жертва, преди да се нахвърли върху нея, той започва да крещи, че именно тя готви нападение срещу него.

Когато крадецът вика “дръжте крадеца!” значи, че той или е вече някого ограбил, или се кани някого да

38

ограби, или и едното, и другото: след като е ограбил едного, кани се да ограби и другиго. Тъкмо така стои работата с нас.

Български граждани и гражданки, бъдете нащрек! Филовци и поповци са заложили кръвта и бъдещето на нашия народ пред нозете на Хитлер, на неговите барони и юнкери! Те са ни продали на германските фашисти и само дебнат сгоден момент, за да тикнат България в пагубната война срещу нашите освободители. След като помогнаха на Хитлер да разбие и ограби Югославия и Гърция, те се готвят да му помагат в неговите нови кървави планове.

Българи! Бъдете зорки! Засилвайте единния национален фронт против немското иго! Засилвайте борбата против фашистките орди в България! Нашето място е във великото семейство на славянските народи, в редовете на всеславянския фронт против германските фашистки робовладелци, човекоядци и изверги. Нашето спасение е в общата борба на всички свободолюбиви народи против фашистката чума.

Не вярвайте на скърпените с бели конци шашарми на хитлеровите наемници у нас!


Васил Коларов

ПОТУРНАЦИТЕ И СЛАВЯНСТВОТО

Някогаш древните български боляри, за да запазят своите имения и привилегии, се отказаха от своя род и се потурчиха.

През време на турското робсгво много български чорбаджии се погърчиха, за да бъдат добре с турските паши. И потурнаците, и погърчените бяха по-мръсни врагове на своя народ отколкото турските паши и гръцките владици.

Но изроди-потурнаци не липсват и в свободна България. През първата европейска война нашите ура-патриоти от типа на Кирил Христов, за да се подмажат пред немците, се отказаха от славянството, като обявиха българите за монголи. Днес, когато нашата страна е завзета от немците, и Хитлер, верен на своята “расова теория”, е почнал поход за поробване и изтребление на славянството, потурнаците пак излизат “на почит”.

39

Хер Петер Николаус, пардон, г. Петър Николов, пансионер от немската кухня на в. “Днес”, подобно на библейския Петър, докато Гьобелс кихне веднаж, три пъти се отказва от своето “низшо” славянско потекло. Че славяните са братя помежду си — това е лъжа, пише новият потурнак. Лъжа е също, че русите са наши братя, които ни освободиха от турското робство и ни откриха съкровищницата на своята велика славянска култура. Няма славянска култура, няма славянство изобщо, възклицава потурнакът от в. “Днес”. Германство — да, то съществува, германството, както учи Хитлер, е “висшата раса в света, солта на човечеството. Но отгде са измислили някакво си “просташко” славянство! Не, славянството е мит, славянството въобще не съществува!

Че г. Петър Николов не е българин и славянин — това ние знаем и без неговото заявление. Нима може да бъде българин и славянин човек, който плюе на своя род, продава своята нация и целува задника на Хитлер — на най-големия кръволок и мракобесник, на смъртния враг на славянските народи? Петърниколовци и тем подобните от властвуващата днес продажна потурнашка тайфа начело със своя цар немец са скъсали завинаги всички родствени и морални връзки с честното славянско семейство. И не е далеч денят, когато нашият народ ще ги натири по дяволите, при самия велзевул Хитлер.

Колкото се отнася до славянството, то неговото съществуване най осезателно чувствува Хитлер, затова именно той му и обяви война на живот и на смърт. Славянството — това е многомилионната героична руска Червена армия, която нанася все по-жестоки удари на хитлеровите хунски пълчища; славянството — това са борещите се за своята свобода поляци, чехи, сърби, черногорци, словенци, хървати, българи и др., които разстройват тила на Хитлер и изтощават неговата нападателна сила. Славянството днес е в първите редове на борбата срещу кръвожадния хитлеризъм и то заедно с другите свободолюбиви народи — негови съюзници, ще избави човечеството от фгшистката напаст.

Българи и българки! Презрете, оплюйте потурнаците от рода на Петър Николов! Борете се под демократическото и свободолюбиво знаме на славянското единство срещу свирепия враг на човечеството — Хитлер!

40

 

Васил Коларов

БАНКРУТИРАЛИТЕ СТРАТЕЗИ

Думата ни не е за кръчмарските стратези, които с големи черни букви на страниците на “Зора”, “Слово”, “Днес”, “Утро” не знаем вече колко пъти “разгромиха” Червената армия, “унищожиха” нейния въздушен флот и танковите й корпуси и откриха пътя на Хитлер за “триумфалното” му влизане в Москва, Ленинград и Киев. Тоя тип стратези са просто глупаци, които повтарят с висок глас каквото им пошепнат на ухото от Берлин; те нямат нито собствен мозък, нито срам; те имат само собствена кесия за германското злато, което редовно получават. Затуй не си струва труда да се занимаваме с тях.

Думата ни е за стратезите по професия, които имат високи чинове, носят на гърдите си знакове за отличия и трябва да се предполага, че не са лишени от мозък.

Такива двама “високоавторитетни” стратези-специалисти се подвизават във в. “Днес” — полковниците Ганчев и Азманов. И за тях също изходът на германо-съветската война е вече предрешен. Полковник Ганчев е така твърдо убеден в германската победа, че той даже “съветва” руското командуване към “благоразумие” : за избягване на ненужни жертви да постъпи като французкото правителство — да предаде Москва, Ленинград и Киев.

Червената армия вече даде подобаващ отговор на “съветите” на нашия стратег: пред очите на цялия свят “мълниеносната война” се провали с колосални жертви за германската армия и Хитлер ще види по-скоро гърба си отколкото Москва. Даже немският печат признава открито, че “Съветският съюз се оказал противник, който нанася удари с изключителна упоритост и превъзхожда всички предишни противници на Германия по своята издържливост; Съветският съюз, признават самите германски военни ръководители, е най-опасният от всички противници, с които досега се е сражавала Германия.

Но полковник Ганчев е един стар банкрутирал стратег и политик от първата европейска война. Като

41

агент на Фердинанд и Радославов той и тогава се разпъваше да убеждава народа ни в “сигурната победа” на германците. Нашият народ справедливо го причисли към погромаджиите и искаше и той заедно със своите патрони да застане пред държавен съд, за да отговаря за делата си.

Вие, господин полковник, както и вашите патрони, тогава избягнахте народното възмездие. Това навярно ви насърчава да почвате отново престъпната си игра. Но ахмаци, които да вярват на вашите оценки и пророчества, вече няма. А нашият народ ще съумее своевременно да отсече престъпните ръце, които го тикат към нова, още по-страшна катастрофа.


[Previous] [Next]
[Back to Index]