Говори Радиостанцията “Христо Ботев” (23 юли 1941 — 22 септември 1944). Том I
Вълко Червенков, Васил Коларов, Ст. Димитров (Марек), Светослав Колев, Карло Луканов, Георги Димитров
 
5
1 август 1941 г.
 

Васил Коларов

ДОКТОР ДЖИДРОВ СЕ МЪЧИ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ ЧЕРНОТО Е БЯЛО

Акциите на Хитлер падат. Изпаряват се и последните следи от “опиянение”, което неговите копои в България бяха успели да създадат временно всред някои слоеве у нас във връзка със завземането на Македония. И най-големият политически слепец прогледа и видя истинския разбойнически лик на Хитлер, когато той най-подло, най-коверно нападна Съветския съюз, с който беше сключил пакт за ненападение, от който получаваше хляб, за да храни своя изгладнял народ.

Но разбойническият поход на Хитлер се натъкна на мощта и упоритостта на Червената армия. Хитлер си намери майстора. Сега той се намира пред смъртоносна опасност. Очаква го сигурен разгром.

И ето че продажният фашистки печат засиля дейността си. Той се мъчи да спасява Хитлер морално. Мобилизирана е платената фашистка сган около “Зора”, “Днес”, “Слово”. Не може да липсва и д-р Джидров.

Почтеният доктор, който взема перото винаги, когато някому е тясно — бил той Цанков или цар Борис, или Хитлер, — си поставил във в. “Слово” задачата да “убеди” нашия народ, че черното не е черно, че Хитлер не е разбойник, че той водел “отбранителна” война срещу Съветска Русия и пр.

Напразен труд, докторе!

Вярваш ли, че със своите шарлатански извъртания ти ще можеш да убедиш барем един честен челяк ? А и сам ти вярваш ли в своите мръсни фашистки доводи и клевети?

Но нали си продал съвестта си — карай! Помни обаче, че иде ден и за разплата!


[Previous] [Next]
[Back to Index]