Октомври

Октомври в римския календар е осмият месец в годината. Старите хора му казват ДМитровски месец" или още Длистопад". в Тракия есента до Димитровден наричат ДБабино лято", в което усилено се прибира реколтата. Затуй и празниците са по-малко.

10октомври.Именденна Филип
(Длюбител на коне" от старогръцки)

14 октомври ПЕТКОВДЕН

В деня на Св. Петка е забранено да се преде и плете. Според фолклорната ни митология тя е леля на Св. Димитър. в нейния ден децата не бива да се къпят, а който не пости в петъка преди празника, вярват, че може да се удави.

 Имен ден за Петкана, Петрана, Пенка, Петко.

 18 октомври. Имен ден на Златко, Златка. Лъскат се златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

 26 октомври ДИМИТРОВДЕН (Разпусш)

 Димитровден е един от най-тачените празници за българите. Според легендите в Тракия Св. Димитър е покрови-тел на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Топ язди червен кон, има дълга бяла брада, от която се изсипва снегът. в Северна България наричат празника още Разпуст, защото на този ден освобождавали ратаите и гурбетчиите и се договаряли за следващата година. Най-грижовните били дарувани и с един кат нови дрехи, овен или агне.

На този ден старите българи от Приазовиетогадаелипо месечината.

Ако тя очертаела пълен кръг, вярвали, че пролетта ще настъпи рано и пчелите ще препълнят кошерите с мед.

Около Димитровден завършвали строежите на новите къщи. Стопани и комшии дарявали зидарите, а баш-майсторът викал над поставения на покрива дървен кръст дюлгерски благослов за Здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал стопанинът да заколи бял овен и да покани цялото село на освещаването на дома в този ден.

Най-почитан е Димитровден от именниците (Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Митко, Митра). По стар обичай на имен ден се отива неканен и непременно бели китки се носят на този празник, за да е блага зимата. А цветята се усукват с ален конец, та почетеният именник или именница да са бели и червени през годината.

27 октомври МИШИНДЕН

 Тачат го жените, не работят домашна работа, за да не пакостят мишките на дома и посевите. Зашиват предната и задната част на полите си, За да Дзашият" символично очите на мишките.

 

 

<< предишна страница    следваща страница >>